Через глобальне потепління: Смертельно небезпечна амеба-мозкоїд вже у Європі

Через те, що дієвих тестів води на наявність Naegleria fowleri немає, єдині способи профілактики - відмова від купання в теплій прісній воді або затикати ніс чи не пірнати з головою.

У США через глобальну зміну клімату поширюється мікроорганізм, який призводить до набряку мозку і легенів, а також до зупинки дихання у людей. Про це повідомляє National Geographic, передають Патріоти України.

Одноклітинні амеби Naegleria fowleri водяться у водах озер і річок при температурі 25-30 ° C. Вони проникають в організм, якщо втягнути заражену воду носом - після цього амеби рухаються до мозку через нюхові нерви. Паразит пожирає тканини в носі і мозку. При попаданні в організм паразит може викликати рідкісне захворювання мозку - первинний амебний менінгоенцефаліт, або неглеріаз. У більшості випадків захворювання призводить до смерті.

За останні 10 років амеба значно розширила свою зону проживання на північ. Вчені пов'язують це з глобальним потеплінням. Дослідники з Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), вивчили всі випадки зараження в країні з 1978 по 2018 рік і виявлено 85 випадків. З них 74 - в південних штатах, 6 - на Середньому Заході. П'ять із шести випадків зафіксували після 2010 року.

BBC повідомляло, що в липні 2020 року у Флориді був підтверджений випадок зараження людини амебою. Відомо, що кілька десятків заражень було зафіксовано в Європі, в тому числі кілька в Чехії. "Не виключено, що підвищення температури і подальше збільшення використання води в рекреаційних цілях, такі як плавання і водні види спорту, можуть сприяти зміні епідеміології ПАМ", - заявляють дослідники.

Через те, що дієвих тестів води на наявність Naegleria fowleri немає, єдині способи профілактики - відмова від купання в теплій прісній воді або затикати ніс чи не пірнати з головою.

Дива не сталося: Помер чоловік, якому вперше пересадили генетично модифіковану свинячу нирку

неділя, 12 травень 2024, 18:52

62-річний Річард Слейман був першим пацієнтом, якому пересадили генетично модифіковану свинячу нирку. Чоловік помер майже через два місяці після трансплантації. Про це повідомляє Associated Press, передають Патріоти України. Массачусетська лікарня зазн...

Не хотілося воювати: Суд виніс вирок одеситу за ухилення від мобілізації

неділя, 12 травень 2024, 18:44

В Одесі чоловік отримав вирок суду за ухилення від мобілізації. Він одержав три роки позбавлення волі. Про це стало відомо із вироку Київського райсуду Одеси, передають Патріоти України. У документі йдеться про те, що чоловік після військово-лікарсько...