Через харчові звички сучасних людей: Хвороба, що вбила мільйони осіб у XVI-XVII століттях, раптово повернулася

Нині цинга є рідкісною хворобою, але збільшення вартості життя і масове споживання ультраобробленої їжі можуть знову зробити її поширеною, попереджають медики у звіті, опублікованому у журналі BMJ Case Reports, передають Патріоти України.

Вони описали випадок у Західній Австралії, де за допомогою звернувся чоловік середнього віку з болісною висипкою та синцями на ногах. Лікарі провели ретельні дослідження, включаючи аналізи крові, біопсію шкіри та комп’ютерну томографію, але вони не надали пояснення основної причини запалення його кровоносних судин, а висип продовжував поширюватися, поки він був у лікарні, пише The Guardian. Діагностувати смертельно небезпечну цингу вдалося лише через кілька днів, коли у лікарні з’ясували, що чоловік вживав виключно ультраоброблену їжу і майже ніколи — овочі та фрукти.

«Цинга все ще вважається хворобою минулого, особливо в розвинених країнах. Однак спорадичні випадки цинги трапляються, особливо у людей похилого віку, пацієнтів з алкоголізмом і дітей з психічними проблемами або проблемами розвитку. … Вона може проявитися вже через місяць після дієти з дефіцитом вітаміну С», — каже автор звіту, доктор Ендрю Дермаван.

Прояви хвороби у пацієнта зникли після того, як лікарі призначили йому 1000 мг вітаміну С щодня, а також добавку вітаміну D3, фолієву кислоту та полівітаміни. Він також почав харчуватися за планом, розробленим дієтологом, і вживати лимони щодня — вже за власної ініціативи.

Симптоми цинги зазвичай включають червоні або сині плями на шкірі, особливо на гомілках і ступнях, втому, біль у суглобах і м’язах, набряк або кровоточивість ясен, легке утворення синців на шкірі. Ще кілька століть тому хвороба була надзвичайно поширеною серед моряків, які місяцями не вживали свіжої їжі.

Вже 27-й випадок цього року: У Швеції чоловік подав позов проти держави, бо його помилково визнали мертвим

субота, 26 жовтень 2024, 14:05

Житель шведського міста Улофстрем Джонатан Равелін судиться з державою, оскільки у листопаді 2023 року його помилково оголосили мертвим, заблокувавши банківський рахунок і цифрове посвідчення особи. Про це повідомляє The Local, передають Патріоти Украї...

"Не передбачав, що так буде": Харківський блогер після конфлікту з ТЦК заявив, що йде служити до Нацгвардії

субота, 26 жовтень 2024, 13:43

Харківський блогер Сергій Спарта, якого вчора вранці співробітники ТЦК забризкали з газового балончика та побили, вирішив піти служити до Нацгвардії. Про це він повідомив у своєму ТікТок, передають Патріоти України. "Я вдома, зі мною все нормально. Зви...