Через проукраїнську позицію: КДБ стежив за Ніною Матвієнко (документ)

У неділю, 8 жовтня, перестало битися серце Народної артистки України Ніни Матвієнко. Чимало простих українців та колег публікували співчутливі дописи в пам’ять про легендарну співачку, віддавали шану її таланту, зазначають Патріоти України.

Однак були й такі, хто в день смерті артистки наважився закидати їй сепаратизм та ватні погляди. Зокрема, пригадали, що Ніна Матвієнко називала російсько-українську війну братовбивчою, не виступала в зоні АТО і навіть проклинала захисників України.

Тим часом, історик і журналіст Едуард Андрющенко оприлюднив у мережі документи, котрі свідчать, що Комітету держбезпеки УРСР стежив та обмежував Ніну Матвієнко за проукраїнську позицію. Ідеться про повідомлення, яке в грудні 1978 року КДБ УРСР склав та передав очільнику ЦК КПУ Щербицькому.

Довідка базується на оперативних даних щодо 31-рчної Матвієнко, яка на той час співала в Українському народному хорі ім. Г. Верьовки, брала участь у постановці вистави «Коли цвіте папороть» за творами Гоголя та перевірялася через свої «ідейно шкідливі висловлювання».

У документі йдеться про націоналістичні прояви співачки, зокрема про коло її знайомств з «антирадянськими елементами», порушення правил поведінки за кордоном – зустрічі з діаспорянами-націоналістами на перших гастролях у Канаді і Франції, подальше обмеження виїздів за кордон тощо.

Документ взятий у головному державному архіві СБУ.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...