"Чесно кажучи, підвал у Києві був у кращому стані": Біженка розповіла, з чим зіткнулася у Британії і чому повернулась в Україну

Українська біженка 35-річна Таїсія вирішила повернулася до Києва, замість того, щоб залишатися в запропонованому житлі у валлійському місті Суонсі. Усе через поганий стан квартири. Про це повідомляє BBC, передають Патріоти України.

Вона побула в українській столиці 21 день зі своєю семимісячною донькою, оскільки "це здавалося найкращим варіантом".Але згодом все ж таки знову переїхала до Уельсу, а волонтери з місцевої громади допомогли відремонтувати будинок. За її словами, саме завдяки допомозі інших людей тепер вона в безпеці в Уельсі.

У раді Суонсі повідомили, що кухню і ванну кімнату відремонтовано, а стіни поштукатурені, матеріали для фарбування та оздоблення виділили.

Таїсія, яка назвала журналістам тільки своє ім'я, разом із донькою Соломією приїхали в Суонсі через Польщу в червні 2022 року. Чоловік Дмитро залишився в Києві, тепер сім'я розділена.

Спершу вона зупинилася в будинку британської сім'ї, яка їй дуже допомогла і досі підтримує з нею зв'язок. У січні 2023 року вона почала шукати окреме житло.

"Оскільки я мати-одиначка, ніхто з агентств не дав мені можливості винайняти житло. За сім місяців я подивилася тільки три об'єкти нерухомості", — розповіла Таїсія.

Статус бездомного

Їй навіть порадили отримати статус "бездомної", щоб розраховувати на соціальне житло. Вона зупинялася в готелях і в друзів, з якими познайомилася в уельському місті.

Згодом запропонували будинок, але вона сказала, що його стан непридатний для проживання."У стінах і підлозі було багато дірок, пахло собачою сечею, а радіатор протікав. Чесно кажучи, підвал у Києві був у кращому стані, — пояснила вона, тому довелося повернутися в Україну. — Ми повернулися до Києва на 21 день, але не спали через теракти. Почувалися зомбі".

Усвідомивши, що так може тривати довго, вона вирішила заплатити 2000 фунтів стерлінгів (2336 євро) за ремонт будинку в Суонсі. Волонтери та сусіди допомогли покласти нову підлогу, потинькувати та пофарбувати стіни.

"Якби не ця допомога людей, думаю, ми б жили в Києві, попри те, що це небезпечно. Ми дуже вдячні за всю допомогу, яку нам надали, — сказала вона. — Липень був найжахливішим місяцем у моєму житті, мені було так складно навести лад у будинку з маленькою дитиною, це було дуже-дуже важко".

Рада Суонсі повідомила, що від початку війни в Україні приблизно 120 українських родин розселили в приватному, соціальному та муніципальному житлі.

Попри те, що житло знайти все ж вдалося, Таїсія каже, що майбутнє залишається невизначеним.Вона розповіла, що регулярно спілкується зі своїм чоловіком за допомогою відеозв'язку, щоб він міг бачити, як росте дочка. У грудні вони знову їздили до Києва на Різдво.

Зараз Таїсія влаштовує своє життя в Уельсі, ходить на курси. Соломія отримала грант на відвідування дитячого садка.

"Поки ми не знаємо, що робити, ми влаштовуємо своє життя тут і працюємо над тим, щоб знайти хорошу роботу, але, звичайно, ми дуже турбуємося про своє майбутнє", — пояснила вона.

Уряд Уельсу заявив, що хотілося б, щоб візи для українців продовжили більше, ніж на 18 місяців. У заяві йдеться, що виділено 8,2 млн фунтів стерлінгів, щоб допомогти "переїзду людей з України в місця довгострокового проживання та інтеграції в місцеві громади".

Уряд Великої Британії видав візи терміном на три роки українцям, які шукають притулку у Великій Британії. Термін дії перших виданих віз мав закінчитися в березні 2025 року, а в лютому було оголошено про продовження на 18 місяців.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...