Чоловікові подарували блокнот зі знесеного будинку: Він виявився справжнім скарбом

Знахідка може мати для британців загальнонаціональне значення.

У 1975 році, в Англії будівельник, досліджуючи будинок, який підлягає знесенню, знайшов старий зошит і віддав його другу, але лише через півстоліття той показав його фахівцям і дізнався, що це льотний журнал легенди Першої світової війни - віце-маршала авіації Джона Деніса Брікі. Про це повідомляє Medialeaks, передають Патріоти України.

Знахідка здивувала не тільки оцінювачів аукціонного дому Hansons, але і світових істориків, які не могли повірити в її існування, так само, як і своїм очам, коли побачили щоденник учасника самого кровопролитного бою Першої світової війни.

Зошит господар зберігав у таємниці цілих 45 років, аж до свого 80-річчя, коли в серпні 2020 року раптом вирішив розповісти про нього світу. "Мій друг дав його мені. За всі ці роки я провів багато досліджень, і вони були захоплюючими. У мене в родині немає нікого, хто захотів би зберігати блокнот, тому я вирішив передати його колекціонерам або музею", - розповів господар зошита.

Герой пройшов дві світові війни і пережив пандемію іспанського грипу. Брікі почав службу в Королівській військово-морській авіації за часів Першої світової, де, за офіційними історичними даними, здобув дев'ять перемог в повітряних боях. Після закінчення конфлікту Джона перекинули в Російську Імперію, де вже розгорілася громадянська війна і тільки почав грунтуватися новий комуністичний лад.

Деніс в складі Британських ВВС підтримував Білу армію в боротьбі з більшовиками, за що отримав Відзнаку.

Після повернення на батьківщину Брікі став віце-маршалом авіації, командувачем повітряними битвами у Другій світовій війні. У 1951 році аса призначили главою штабу ВПС Британії в США.

Однак чого досі не вказували історики в біографії Джона, так це того, що в Першій світовій він здобув не дев'ять, а десять перемог. Про це свідчать записи з його льотного журналу - невідомий донині бій стався 28 червня 1918, коли Брікі пілотував легендарний літак Sopwith Camel (BR1).

Всього ж журнал описує бойові дії з 26 липня 1917 по 19 серпня 1918 року і відкриває нові подробиці вже відомих історикам повітряних баталій.

Сам журнал аукціоністи оцінили в тисячу фунтів стерлінгів, однак, за їхніми словами, цінна знахідка зовсім не своєю вартістю, а змістом, яке має загальнонаціональне для британців значення.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Закон про мобілізацію: Стало відомо, чи роздаватимуть жінкам повістки до армії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:28

Згідно із новим законом про мобілізацію в Україні, який набуде чинності 18 травня, жінок можуть призвати на службу у Збройних Силах лише за добровільною згодою. Про це повідомляє "24 канал", передають Патріоти України. Водночас, усі жінки від 18 до 60...