Чоловіки більше схильні до серйозних ускладнень від діабету, ніж жінки: Дослідження виявило несподівані факти

Чоловіки з цукровим діабетом 1 та 2 типу частіше за жінок стикаються із серйозними ускладненнями цього захворювання. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Epidemiology & Community Health, пише MedicalXpress.

Зазначається, що ризики серцево-судинних захворювань, виникнення хвороб ніг, стоп, нирок та діабетичної ретинопатії (ураження сітківки ока, що загрожує втратою зору) вищі у чоловіків з діабетом, незалежно від тривалості їхньої хвороби.

З 19 277 осіб 58% жили з цим захворюванням менш ніж десять років, а 42% – десять або більше років.Протягом середнього періоду спостереження – 10 років – у 44% чоловіків розвинулися ускладнення серцево-судинних захворювань, а у 57% – проблеми із зором. Також у 25% чоловіків спостерігалися хвороби ніг чи стоп, у 35% – проблеми з нирками. Для порівняння: ці показники для жінок становили 31%, 61%, 18% та 25% відповідно.

До проблем зі здоров'ям, пов'язаних із цукровим діабетом, належать:

  • серцево-судинні захворювання: ішемічна хвороба серця, мікроінсульт, інсульт, серцева недостатність, діабетична кардіоміопатія;
  • проблеми із зором: катаракта, діабетична ретинопатія;
  • проблеми з ногами та стопами: периферична нейропатія (ушкодження нервів), виразки, флегмона, остеомієліт (запалення кістки), захворювання периферичних судин (порушення кровообігу), ампутація (мала або велика).
  • проблеми з нирками: гостра ниркова недостатність, хронічне захворювання нирок, хронічна ниркова недостатність, діаліз та трансплантація нирки.

Дослідники зазначають, що загалом поширеність цукрового діабету серед чоловіків і жінок – майже рівнозначна. Вчені прогнозують її зростання до 783 мільйонів випадків до 2045 року.

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, яке порушує здатність організму регулювати рівень цукру (глюкози) в крові. Існує два основних типи цукрового діабету: 1 тип і 2 тип. Цукровий діабет 1 типу – це аутоімунне захворювання, при якому організм не виробляє інсулін. Цукровий діабет 2 типу – це найбільш поширений тип діабету, який розвивається, коли організм не виробляє достатньо інсуліну або не використовує його ефективно.

Вчені навіть придумали такий термін: Ось чому нам подобається шкідлива їжа

субота, 28 вересень 2024, 23:55

"Тиждень тому у своїх соцмережах я провела невеличке опитування серед Вас, дорогі друзі, чому, на Вашу думку, ми так любимо нездорову їжу? Було багато коментарів, всі різні: від таких, які стверджували, що їм ніколи не хочеться ані ніякої нездорової їж...

Російські хокеїсти-аматори під час гри здолали в рукопашній супротивника-ФСБшників. Чекісти образились і вирішили пересаджати більш вправних хлопців (відео)

субота, 28 вересень 2024, 22:40

У Біробіджані (Росія) шістьох гравців аматорської команди «Тафгай» затримали за побиття хокеїстів від ФСБ під час матчу Нічної хокейної ліги. . "Тафгай" зустрічався з командою "Фантом", що представляє регіональне управління ФСБ. Звичайна льодова бійка...