Чому коронавірус з Китаю дуже заразний: Вчені знайшли відповідь

Коронавірус Сovid-19 є надзвичайно заразним і дуже стрімко поширюється, це відбувається через особливу структуру білка, що формує специфічні "шипи" на його поверхні. Про це повідомляє Nature, передають Патріоти України.

Команда вчених з Університету Міннесоти використовувала рентгенологічну кристалографію та створила 3D-модель того, як виглядає білок шипа, і як він зв'язується з клітинами людини.

Це дозволило їм візуалізувати, як мутації білка утворюють різні складки і гребені, які визначають, як вірус приєднується до рецепторів в тілі людини. Вчені прийшли до висновку, що гребінь нового коронавірусу є більш компактним, ніж у його попередника SARS. І саме це може бути однією з причин, чому хвороба так швидко вражає людей.

"3D-структура показує, що в порівнянні з вірусом, який викликав спалах 2002-2003 років, новий коронавірус розробив нові способи приєднання до рецепторів людини, що забезпечують більш "щільне" з'єднання. Це може бути тим, що допомагає йому інфікувати людські клітини і поширюватися серед людей", - зазначив дослідник біомедицини Фанг Лі.

Вчені вивчили структуру подібних коронавірусів в кажанів і панголінів, яких часто звинувачують у появі нової хвороби. Вчені з'ясували, що тип коронавірусу, властивий для кажанів, повинен пройти цілу серію мутацій, щоб стати схожим на SARS-CoV-2.

У свою чергу один патоген, який вражає панголінів, був більш схожим, що додає вагомості гіпотезі про те, що ці тварини могли стати проміжними переносниками збудника.

Команда сподівається, що нове моделювання допоможе розробити ліки або вакцини проти вірусу.

"Дізнавшись, які структурні особливості вірусних білків є найважливішими для встановлення контакту з клітинами людини, ми можемо розробити препарати, що виявляють і блокують їх активність", - зазначив Фанг Лі.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Вітаємо німецьке телебачення ZDF": Фільм про евакуацію мирних жителів з Мар'їнки отримав престижну відзнаку (відео)

середа, 24 квітень 2024, 21:15

Документальний фільм німецького режисера та журналіста Арндта Ґінцеля «Білий янгол – кінець Мар'їнки» отримав золоту нагороду та гран-прі телекінопремії New York Festival. Про це повідомила пресслужба МВС України, передають Патріоти України. Переможців...