Чому Різдво святкують 25 грудня і коли насправді міг народитися Ісус - всі теорії

Чому Різдво святкують 25 грудня і коли насправді міг народитися Ісус: всі теорії

Більшість християн святкує Різдво Христове 25 грудня, хоча науковці кажуть, що у перші кілька століть за християнським літочисленням мало хто мав уявлення про точний день чи рік народження Ісуса, передають Патріоти України.

Наприклад, найдавніший з відомих записів про святкування Різдва міститься в римському альманасі, де розповідається про свято Різдва Христового, проведене римською церквою в 336 році нашої ери. Більшість дослідників сходяться на тому, що Різдво виникло як християнський замінник язичницьких свят зимового сонцестояння.

Чому Різдво святкують 25 грудня і коли насправді міг народитися Ісус

Християнство vs язичництво: як церква нові свята встановлювала

На зорі свого існування християнство було заборонене у Римській імперії, а перші християни зазнавали гонінь та катувань – чого варта лише Діоклетіанівська епоха. Християнство почало закріплюватися на теренах Римської Імперії як основна релігія лише на початку четвертого століття, і церковним лідерам довелося провести "реформу" язичницьких свят.

Доволі популярним римським язичницьким святом був "день народження нескореного сонця" (natalis solis invicti), простими словами – день зимового сонцестояння.

Щозими римляни вшановували язичницького Сатурна – бога землеробства. Відбувалися Сатурналії – свята, що починалися 17 грудня і зазвичай закінчувалися 25 грудня на честь початку нового сонячного циклу. Сатурналії – це час веселощів та обміну подарунками. У той період існував і мітраїзм — поклоніння давньоперському богу світла. Традиція була популярна у римській армії, проводилися деякі з найважливіших ритуалів у день зимового сонцестояння.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...