Чому в Україні найбільше Покровських церков: День Покрови і воїни України. Богослов про суть і символи свята

14 жовтня найбільше козацьке свято, для якого у чубатих запорожців та їх нащадків особливе місце в серцях. Різдво і Пасха - головні християнські свята. Однак саме на заступництво Богородиці українські воїни особливо сподівались у битвах і поневіряннях

Поштова марка «День захисника України». Дизайн: Володимир Таран

У наш час день Покрови 14 жовтня – це державне свято, свято українського війська – День захисника України. Цьому передувала певна історія, адже Божу Матір вважали своєю небесною заступницею, а день Покрови своїм святом українські козаки; під покровительство Богородиці віддавали себе козаки Байди Вешнивецького, Коношевича-Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Петра Калнишевського, отаманів Холодного Яру, Симона Петлюри, воїни УПА. Сучасне військо України, яке наслідує традиції славних пращурів , вважає за доречне цей день успадковувати за своє свято, зазначають Патріоти України.

Але не можна забувати, що це свято насамперед має релігійний вимір, наголосив у розмові з Радіо Свобода протоієрей Георгій Коваленко, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості, священник Православної церкви України (ПЦУ).

– Божа Матір покривала тих людей, котрі колись боронили, захищали місто Константинополь, тоді – столицю Візантії (нині місто Стамбул, Туреччина – ред.). Встановлення свята пов’язане із зафіксованими у писемних джерелах подіями: у 903 році мала місце оборона Константинополя від зовнішніх ворогів. Тобто, доки воїни захищали місто, відкидаючи супротивника від його стін – віруючі молились у храмі і їм була явлена Богоматір, яка покривала віруючих своїм омофором. Омофор грецькою мовою означає «наплічник», це довгий, широкий плат, який є частиною облачення єпископа.

Під час Маршу ветеранів до Дня Незалежності України. Київ, 24 серпня 2019 року
А яким чином день Покрови Божої Матері «перемістився» на терени сучасної України?

– Дивіться: коли українські козаки ішли на війну, вони молились і просили Божу Матір, щоб покривала, боронила їхні родини, їхні оселі, які фактично залишались без належного нагляду та охорони. Так само воїни УПА, коли йшли у ліси чи гори, молились, щоб Богоматір захищала їхні родини.

Священник проводить Службу Божу для вояків УПА
І цю традицію перейняли наші військові, які боронять Україну зараз. І у цьому сенсі Покрова – це свято миру, а не війни.
Покрова на передовій. Службу Божу править капелан Микола Мединський
З іншого боку, на кожне свято, можливо, треба створювати нові традиції. Для нас такою новою традицією є свято війська, козаків – тих, хто боронив і боронить Україну. Але це, сказати б, мілітарна частина сучасного свята Покрови.
Пам'ятник «Захисникам кордонів Вітчизни усіх поколінь» у Києві
А якою, на вашу думку, може бути не мілітарна частина?

– Покров Богоматері може бути святом жіночості.

Покров – це хустина, це те, чим Божа Матір покривала голову, це традиційна для жінок частина одягу

Тому що покров – це хустина, це те, чим Божа Матір покривала голову, це традиційна для жінок частина одягу. Тобто, це свято може бути і в такому, жіночому вимірі – бо, на жаль, схоже на те, що наші українські жінки розучились красиво вкривати голову навіть у храмі.

Думаю, якраз у цей день такий прекрасний жіночий аксесуар, як хустка, чи шарф може бути атрибутом або ознакою цього свята. Тобто, я вважаю, що ми маємо шанувати древні традиції, знати історію свята, розуміючи його богословську складову, – але можемо формувати і нові традиції його відзначення як свята державного і світського.

Ікона Покрови Богородиці та ікона Святого Миколая, передані капеланами на передову. Літо 2019 року
Якщо зосередити увагу на жіночому «вимірі» дня Покрови, то що можна запропонувати українцям?

– Покрову як свято та як вихідний день можна провести творчо: цього дня цілком можна влаштовувати майстер-класи, робити виставки української традиційної хустки та інших жіночих головних уборів. Адже в Україні здавна було чимало варіантів головного убору для жінок, залежно від їхнього віку, сімейного статусу тощо.

Школярки в національних костюмах. Львів, 1 вересня 2014 року
Жінки вбирали різні хустини та інші покрови залежно від події чи свята, – це ж неймовірно багатобарвний і цікавий пласт українського традиційного вбрання!

Це дуже цікава частина нашої історії та культури, й якраз свято Покрови може бути тим днем, коли майстрині, культурологи, історики, дослідники костюму могли би цього дня презентувати свої дослідження, вироби, проводити майстер-класи або ж екскурсії.

Під час Маршу ветеранів до Дня Незалежності України. Київ, 24 серпня 2019 року

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...