Чому вимерли гігантські бобри? Вчені вияснили, що вони були розміром із людину і важили близько 100 кг

Вчені пояснили ймовірну причину зникнення цього виду.

Гігантські бобри розміром з людину в минулому населяли Північну Америку, але вимерли в кінці останньої льодовикової епохи, приблизно 10 000 років тому. Про це повідомляє The Conversation, передають Патріоти України.

Вчені вивчили скам'янілості гігантських бобрів Castoroides, які жили в районах Юкону і Огайо між 50 000 і 10 000 років тому. Їжа, споживана тваринами, містить стабільні ізотопи, які складають тканини тіла, наприклад кістки: вивчивши дані ізотопи в кістках древніх бобрів, дослідники виявили, що ці тварини харчувалися не деревами, а водяними рослинами.

Череп гігантського бобра

Це, в свою чергу, вказує на те, що гігантські бобри не були "інженерами екосистеми", як сучасні: на відміну від останніх, вони не будували гребель.

Такий же раціон, заснований на водяних рослинах, як зазначається, робив гігантських бобрів вкрай залежними від їх середовища проживання - в болотистих місцях - як по частині їжі, так і в галузі охорони від хижаків. Це також робило їх вразливими до змін клімату.

Скелет гігантського бобра

Ближче до кінця останньої льодовикової епохи, приблизно 10 000 років тому, клімат став набагато теплішим і сухим, тож заболочені території масово висихали. Гігантські бобри, ймовірно, не змогли успішно адаптуватися до цих змін і зникли. Сучасні ж, невеликі бобри, маючи перевагу - уміючи будувати греблі, змогли адаптуватися: гострі зуби допомагали їм змінювати навколишнє середовище, робити її більш придатним для себе.

Довідка:

Гігантські бобри зовні були схожі на сучасних бобрів, проте важили близько 100 кілограмів і розмірами походили на людей. При цьому вони мали дві істотні відмінності від сучасних бобрів: по-перше, у них не було лопастеобразних хвостів, як у сучасних, (замість такого хвоста у них був довгий і тонкий, як у щурів), а також у них були інакші зуби ( передні зуби сучасних бобрів - гострі і скошені, а у стародавніх гігантських бобрів були більшими і вигнутими, і не мали гострих кінців).

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...