"Чорна суцільна темрява": Жінка, яка вижила з немовлям під завалами в Туреччині, розповіла про момент землетрусу й порятунок

Жителька Самандага на півдні Туреччини Некла Камуз провела під завалами чотири дні разом зі своїм маленьким сином Ягізом. Коли п'ятиповерхівку, в якій жила сім'я, зруйнував смертоносний землетрус, хлопчику було лише 10 днів. Маму з дитиною врятувала випадковість - від поштовхів землі поряд впала шафа, яка не дала бетонній плиті завалитися на людей, передають Патріоти України.

Історією 33-річної Камуз поділилося видання "BBC News Україна". Жінка зізналася, що в суцільній темряві, лежачи під руїнами власного дому, вона втратила час. Коли рятувальна команда виявила її та сина, Камуз спочатку подумала, що марить.

Молодший син постраждалої народився 27 січня. Хлопчика назвали Ягіз, що означає "хоробрий".Через 10 днів, о 04:17 за місцевим часом, багатоквартирний будинок сім'ї почало трясти. Камуз якраз годувала немовля. Вона з дитиною на руках побігла до чоловіка, який був у іншій кімнаті. Той, разом зі старшим сином, кинувся назустріч, але на них упала шафа.

"У міру того, як землетрус посилювався, зруйнувалася стіна, кімната тряслася, а будівля змінювала своє положення. Коли все зупинилося, я не зрозуміла, що впала на нижній поверх (родина жила на другому поверсі. – Ред.). Тому кликала їх, але відповіді не було", – розповіла мешканка Туреччини.

Жінка лежала з дитиною на грудях близько чотирьох діб. Вона не бачила нічого, крім "чорної суцільної пітьми". Їй здалося, що вона впала на дитячі іграшки, але влаштувати зручніше можливості не було.Через пил було важко дихати, але поступово все заспокоїлося і пил осів. Вдалині жінка чула голоси, але її крики про допомогу і стукіт по шафі ніхто не чув.

Некла зізналася, що їй було дуже страшно, вона думала, що їх, можливо, не знайдуть, переживала за чоловіка і другого сина. "У вас зазвичай стільки планів, коли народжується дитина, а потім... раптом ви опиняєтесь під завалами", – поділилася емоціями вона.Некла годувала немовля грудьми, коли він плакав, але більшу частину часу Ягіз спав. У неї не було ні їжі, ні води. У розпачі жінка намагалася випити власного грудного молока.

Постраждала вирішила, що мовчатиме, щоб економити сили, доки не почує поряд голоси чи інші звуки. У якийсь момент вона почула гавкіт собак, але не зовсім повірила в реальність того, що відбувалося.

"Із тобою все гаразд? Якщо так, постукай один раз, – крикнув хтось. – З якої ти квартири?". Після цього жінка побачила світло від ліхтаря. Коли рятувальники запитали вік Ягіза, матір розгубилася. Вона знала тільки, що колись стався землетрус, дитині було 10 днів.

Коли їх витягли, Камуз оточив натовп людей, але вона не могла впізнати жодного обличчя. У лікарні постраждалій розповіли, що її чоловіка Ірфана та трирічного сина Ігіта Керіма також дістали з-під завалів. У них булисерйозні травми ніг, тому їх перевели до іншої лікарні у провінції Адана.

Некла та Ягіз не отримали серйозних тілесних ушкоджень. Їх протримали у лікарні 24 години та виписали. Мама й дитина тимчасово живуть у наметі з дерева та брезента разом із 11 сусідами, які теж втратили житло. "Думаю, якби у моєї дитини не вистачило сил, щоб впоратися з цим, я б теж не змогла... Я дуже рада, що він маленький і нічого не пам'ятає", – сказала вона.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...