"Чорне море може загинути за 10-20 років": Еколог дав невтішний прогноз

Вода в Чорному морі перетворюється на зелений кисіль через зміну клімату, опріснення, аномальні температури, каналізаційні скиди. Якщо так продовжуватиметься далі, то море може загинути за 10-20 років. Про це Gazeta.ua розповів еколог Артур Микита, передають Патріоти України.

"Якщо буде таке ж навантаження і природа не встигатиме відновлюватися, морю залишається 10-20 років. Сірководень може піднятися із глибин, і море тільки від цього зможе померти. Вся Україна "цвіте". У всіх водоймах країни такі "цвітіння" й помирання водойм. Гине риба, гинуть живі організми. Такого жаху ще ніколи не було. Ріки, озера, ставки - все загниває. Чорне море і так найбруднішим вважається".

"Цвітіння" води відбувається через низку факторів. Одна із причин - зміна клімату. "В Одесі це яскраво помітно останні 2 роки, оскільки кількість опадів, яка повинна випадати із зими до літа, випадає за 2-3 тижні першого місяця літа або навіть у травні. Відбувається значне опріснення. Плюс аномальні температури. Останніми днями, мені здається, до 50 градусів тепла було на сонці. А ще ж змивання дощами із сільськогосподарських угідь мінеральних добрив, пестицидів, агрохімікатів, скидання в річки та море мийних засобів", - пояснює Микита.

Проте є й гарні новини: завдяки вітру ситуація в Одесі трішки змінилася на краще. "Є такі згінно-нагінні явища. Це коли вітер дме з одного боку в інший, від чого переміщуються водні маси. Холодна вода підступає, очищається, а воду згори зганяє в море. Тому останні кілька днів море було чисте".

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...