Чужий зі світу рослин: Ботаніки показали найпотворнішу орхідею в світі (фото)

Рослина Gastrodia agnicellus з лісів Мадагаскару було удостоєна ярлика найпотворнішої орхідеї в світі ботаніками з Королівського ботанічного саду в Кью у Великобританії, передають Патріоти України.

Як відзначили біологи, це «підкреслює важливість захисту навколишнього середовища»: хоча вид G. agnicellus тільки недавно був виявлений, він уже вважається зникаючим.

Орхідея G. agnicellus проводить більшу частину свого життя під землею, з’являючись в серпні і вересні тільки для того, щоб цвісти і приносити плоди під гумусом листя на лісовій підстилці, перш ніж знову зникнути під землею.

Самі квіти теж маленькі - всього 11 міліметрів в довжину — і їх колір на тлі лісової підстилки непоказний, колір варіюється від коричневого до білого. Незважаючи на це, квітка була знайдена раніше; просто до недавнього часу ніхто не усвідомлював значення.

«Матеріал нового Gastrodia agnicellus, виявленого недалеко від Іфанадіани на південному сході Мадагаскару в 1990-х роках, був визнаний приналежним до роду і спочатку вважався G. madagascariensis», — написав ботанік Йохан Херманс з Кью-Гарденс в офіційному описі виду.

«Під час виробничої поїздки на Мадагаскар в грудні 2017 року орхідея з високими сухими пагонами була вперше помічена в районі Раномафана. Під час більш недавньої поїздки, у вересні 2019 року, це ж місце відвідали повторно, і після ретельних пошуків було виявлено кілька нових суцвіть», — розповіли вчені.

Орхідеї були знайдені в глибокій тіні у вологому вічнозеленому лісі, біля підніжжя дерев, серед квітів, моху і опалого листя. Проте, як зазначив Херманс, вони випромінювали приємний мускусний, схожий на троянду аромат, який ставав сильнішим при більш високих температурах. Після запилення стебло стає довшим, що, ймовірно, сприяє розсіюванню насіння.

Як і у інших представників роду Gastrodia, у цій орхідеї немає листя — фактично, у неї взагалі немає фотосинтетичної тканини. Це тому, що ця рослина є голомікотрофом — типом орхідей, поживні речовини, необхідні для виживання, залежать виключно від взаємин з грибами. Грибок витягує поживні речовини, такі як вуглець, з грунту або інших рослин, а орхідея поглинає те, що їй потрібно, з грибка.

Всі орхідеї в якийсь момент свого життєвого циклу покладаються на такі відносини з грибами, але в міру того, як більшість видів виростають, їх залежність від грибів зникає.

Поки неясно, як запилюється рослина. Було відмічено, що мурахи повзають в квітках і вилазять з них — ймовірно, як зауважив Херманс, щоб вкрасти нектар — так що це один з можливих шляхів запилення. Але необхідно провести додаткові дослідження, щоб визначити, як G. agnicellus залежить від складної екосистеми, в якій мешкає, та вносить в неї свій внесок.

Але є і хороші новини. Хоча ареал рослини здається невеликим, її було знайдено на території, що охороняється національного парку Раномафана. Це означає, що на даний момент у неї є деякий ступінь захисту.

Тариф на електроенергію шалено злетить? На скільки можуть підвищити вартість кіловат-години

понеділок, 13 травень 2024, 9:55

У зв'язку з атаками на енергетичну інфраструктуру, що призвели до втрати понад 8 гігават енергетичних потужностей, розглядається можливість підвищення тарифів на електроенергію в Україні. Планується підвищення з рівня 2,64 до 3,5-4 гривень за кіловат-г...

Плазуни наразі дуже агресивні: У МОЗ докладно пояснили, як діяти і чого категорично не можна робити при укусі змії

понеділок, 13 травень 2024, 9:23

У повзучих гадів наразі триває шлюбний період, що робить їх особливо небезпечними для необережних людей не тільки глибоко в лісах, в й поблизу зелених зон населених пунктів. В Україні цього року вже були зафіксовані перші випадки атаки людей зміями. Дв...