Чи буде посилена мобілізація в Україні в вересні і яке покарання загрожує ухилянтам - роз’яснення

В Україні до 15 листопада триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних українців можуть призвати на службу. Чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати повістки до Територіальних центрів комплектування і надалі бути призвані до лав ЗСУ, передають Патріоти України.

Варто зазначити, що про посилення мобілізації поки не йдеться, проте у вересні все ж таки відбудуться незначні зміни в процесі призову до армії. Як проходитиме мобілізація в Україні у вересні і яке покарання загрожує ухилянтам, розбирався OBOZREVATEL.

Згідно із законопроектом №9342, в Україні звужується перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від мобілізації. Законопроект вносить правки до ст. 23 ч. 11 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тепер громадяни, які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю І чи ІІ групи не підлягають мобілізації лише за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх доглядати.

Загалом у вересні процес мобілізації не зазнає суттєвих змін. Проте інтенсивно обговорювати питання посилення мобілізації розпочали після прес-конференції президента Володимира Зеленського 23 серпня. Тоді глава держави заявив, що за посилення мобілізації виступає військове командування нашої держави. При цьому президент наголосив на гострій необхідності зміни принципів роботи військкоматів та військово-лікарських комісій.

"Дуже важливо. Треба дуже швидко, якнайшвидше навести лад, а потім уже почати або починати розмову про те, щоб збільшувати мобілізацію, як, ким і чим", – зазначив Зеленський.

У свою чергу, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов не виключає проведення додаткового призову, проте він проходитиме відповідно до затверджених 24 лютого 2022 року норм. Він підкреслив, що мобілізація в Україні відбувається безперервно, при цьому враховуються потреби війська і завдання, що стоять перед ним.

"Так, військові звертаються, і буде, швидше за все, додатковий призов, але це не означає, що це виходитиме за межі, які ми затвердили ще 24 лютого 2022 року. Мобілізація відбувається спокійно і ті обсяги, які потрібні для наших Збройних сил, ніколи не перетинали ту позначку. Більше того, ми жодного місяця не виходили на ті показники, які стверджували. Військові бережуть наших військовослужбовців і призивають рівно стільки, скільки їм потрібно для виконання завдань", – пояснив секретар РНБО.

В Україні за ухилення від мобілізації передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Проте остання настає на етапі, коли військовозобов'язаному вже вручили повістку про необхідність з'явитися безпосередньо для проходження служби – мобілізаційне розпорядження. Отже, до цього така людина мала уточнити свої облікові дані до ТЦК та СП, пройти медичну комісію та бути визнаною придатною до служби.

Відповідно до статті 335 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу на призов осіб офіцерського складу", людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності та понести покарання у вигляді обмеження волі строком до 3 років.

Проте стаття 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу з мобілізації, на особливий період, на військову службу на призов осіб із числа резервістів у особливий період" передбачає більш суворе покарання – позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...