Чи є зв'язок між жирною їжею та хворобами серця? Вчені оприлюднили дані дослідження

Приблизно чотири десятиліття тому було проведено комплексне дослідження взаємозв'язку між жирною їжею та здоров'ям серця, але його повні результати стали відомі громадськості лише нещодавно.

Eatthis розповів, що медичний журнал BMJ опублікував переоцінку цього дослідження, в якому були представлені раніше нерозкриті дані. На диво, ці дані суперечать загальноприйнятій думці про зв'язок між насиченими жирами, високим рівнем холестерину та серцевими захворюваннями.

У цьому революційному дослідженні взяли участь 9 000 пацієнтів, які перебували в стаціонарі і були випадковим чином розподілені на одну з двох дієт. Перша група дотримувалася дієти з низьким вмістом насичених жирів, багатої на рослинну олію, тоді як друга група дотримувалася типової американської дієти з високим вмістом насичених жирів. Як і очікувалося, спеціальна дієта успішно знизила рівень холестерину в крові пацієнтів.

Однак всупереч очікуванням, у групі з низьким вмістом насичених жирів не спостерігалося зниження частоти серцево-судинних захворювань. В цій групі фактично спостерігався вищий рівень смертності від серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто дотримувався традиційної американської дієти. Ці результати були особливо помітними серед людей старше 64 років.

Протягом багатьох років зв'язок між насиченими жирами і серцевими захворюваннями не викликав сумнівів, що ґрунтувалося на переконливих, на перший погляд, дослідженнях. Примітно, що навіть сучасні дієтичні рекомендації для американців закликають обмежити споживання насичених жирів і замінити їх рослинними оліями.

Переоцінивши це дослідження, вчені дійшли висновку, що відсутність доступу до даних протягом останніх 40 років призвела до хибних уявлень. Однак прихильники кампанії проти насичених жирів швидко розкритикували цей новий аналіз. Сучасні дієтичні рекомендації не пропонують повністю відмовитися від насичених жирів, а радше замінити їх поліненасиченими жирами, рекомендованими як "хороші жири".

Причини, чому дані не були опубліковані, залишаються незрозумілими, оскільки провідні дослідники, Ансель Кіс та Іван Франц, померли. Припускають, що результати дослідження йшли врозріз з усталеною думкою про те, що насичені жири згубно впливають на здоров'я серця. Отже, вони, можливо, засумнівалися у власних результатах, не зумівши до кінця їх осмислити.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...