Чи мають право мобілізовані ФОПи продовжувати підприємницьку діяльність - нюанси, які варто знати

В Україні триває мобілізація, при цьому виключення не складають і самозайняті підприємці, тобто ФОП. При цьому мобілізовані підприємці I та II груп не повинні припиняти реєстрацію своїх підприємств. І дозвіл на продовження підприємницької діяльності стосується як тих, хто підписав контракт із ЗСУ, так і тих, хто був мобілізований. Обмеження на заняття підприємництвом під час війни мають лише військові посадовці, передають Патріоти України.

А підприємцям ніхто не забороняє поєднувати ратну і мирну працю, якщо є така можливість. Головне, щоб це не заважало виконанню військового обов'язку, розповіли виданню PaySpace Magazin керуюча партнерка адвокатського об"єднання «Ганна Іщенко та партнери» Ганна Іщенко та арбітражна керуюча АО «Winner Partners» Юлія Шелест.

Остання також зазначила, що мобілізованих ФОП та людей, які займаються незалежною професійною діяльністю, держава не лише звільнила від оподаткування доходів та єдиного податку, але й від подання звітності.

«Також мобілізовані ФОП звільнені від сплати Єдиного соціального внеску за себе», — зазначила Юлія Шелест. Водночас, якщо підприємець має найманих працівників, то за них платити необхідні податки усе ж доведеться. Отже ФОП може делегувати свої повноваження іншій особі, яка замість нього вестиме бухгалтерію, нараховуватиме заробітки найманим працівникам, а також сплачуватиме за них податки (ПДФО, військовий збір та ЄСВ).

В Україні подовжили пільгову ціну на електроенергію для населення: Стало відомо, на який термін

субота, 27 квітень 2024, 11:56

Кабінет Міністрів України подовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення до 31 травня. Попередній термін закінчується 30 квітня. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну, передають Патріоти України. За словами Шмига...

Готуватися до гіршого? У Раді заявили, що відключень світла в Україні не уникнути

субота, 27 квітень 2024, 11:49

Росія ракетними ударами по український енергосистемі вивела з ладу 6000 МВт, а це означає, що в Україні доведеться повертатись до графіків обмеження електропостачання. Про це в етері "Еспресо" заявив народний депутат України Олексій Кучеренко, передают...