Чи може навчальний заклад вимагати від абітурієнта оновити дані в ТЦК - пояснення

В Україні під час воєнного стану навчальний заклад може не вимагати від абітурієнтів саме оновлення даних у ТЦК і СП. Але він вправі зробити обов’язковим пред’явлення для вступу на навчання саме актуальної інформації, що фактично змушує кандидатів у студенти оновити такі дані.

Про це розповіла юристка Олена Насеко. Вона зауважила, що навіть у мирний час військовозобов’язані повинні дотримуватися правил ведення військового обліку.

Так, чинне законодавство не дозволяє вузам зараховувати на навчання абітурієнтів у разі пред’явлення ними застарілого військово-облікового документа або даних у ньому. Хоча є і винятки, коли деякі навчальні заклади приймали студентів із застарілими даними, але під зобов'язання відвідати ТЦК упродовж певного терміну.

"Тобто, оновлення персональних даних в ТЦК та СП в будь-якому випадку неминуче", – переконує юристка.

Вона нагадала про пункт 34 постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487 про "Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів". Що стосується абітурієнтів і студентів він передбачає, що з метою ведення персонального військового обліку вузи здійснюють:

– перевірку у громадян України під час прийняття на навчання наявності військово-облікового документа, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися через Дію. Відповідно, абітурієнта зарахують, якщо він стоїть на військовому обліку і його дані актуальні;

– доведення до військовозобов’язаних правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на навчання;

– надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на навчання чи його завершення (відрахування із закладу освіти) до відповідних ТЦК повідомлень про зміну облікових даних.

Також юристка підкреслила, що новий законопроєктом про мобілізацію №10449 теж зобов’язує громадян України, зокрема й студентів, які перебувають або мають перебувати на військовому обліку, уточнити персональні дані (протягом 60 днів із дня набрання чинності цього документа).

Зробити це абітурієнти/студенти військовозобов’язаного віку можуть шляхом особистого прибуття до ТЦК і СП, через ЦНАП або через електронний кабінет (який має запрацювати пізніше).

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...