Чи може роботодавець вручати повістки своїм підлеглим під час воєнного стану в Україні - роз'яснення

В Україні 2023 року роботодавці не лише повинні здійснювати військовий облік працівників. Вони мають право і вручати повістки своїм військовозобов’язаним підлеглим, але за однієї умови, передають Патріоти України.

Це передбачено Постановою Кабміну№1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів". OBOZREVATEL зібрав роз’яснення з цього приводу.

Так, згідно з документом, прийняти на роботу або навчання військовозобов’язану особу можуть лише після взяття на військовий облік. А жінок, які навчаються на медичних фахах, беруть на облік на останньому курсі навчання.

Роботодавці також зобов’язані повідомляти до Територіальних центрів комплектування й соціальної підтримки (ТЦК і СП – колишні військкомати) дані про взяття на роботу та звільнення співробітників, а ще надавати інформацію про них, поки вони працюють у компанії.

Крім цього, роботодавець може повідомляти та вручати повістки своїм підлеглим, але лише якщо отримав відповідне розпорядження від начальника ТЦК і СП.

Діє низка правил вручення повісток на роботі та оповіщення:

– видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов'язаних і резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;

– вручити призовникам, військовозобов'язаним і резервістам повістки про явку за викликом до ТЦК;

– письмово повідомити з наданням витягів із наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб із числа призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або відрядженні;

– забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям таких осіб до відповідного ТЦК.

Також, як зазначають юристи, передбачено можливість здійснення перевірок стану організації та ведення бізнесом військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів.

Зазначимо, крім представників центру комплектування, під час воєнного стану повістки українцям можуть вручати як органи місцевого самоврядування, так і представники експлуатаційних компаній чи ОСББ.

Залізна завіса закривається: У Росії чиновникам остаточно забороняють виїзд за кордон

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:49

У Росії чиновникам остаточно забороняють виїздити за кордон через страх перед витоком державних таємниць. Усі закордонні поїздки чиновників мають бути попередньо узгоджені, і обмеження стосуються не тільки країн, які вважаються недружніми до Росії, але...

З 4 травня ВЛК не вказуватимуть "обмежено придатний": Чого чекати чоловікам

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:56

З 4 травня в Україні майже повністю скасували індивідуальну оцінку придатності, коли військово-лікарська комісія могла обирати формулювання "обмежено придатний", передають Патріоти України. Деталі: Цей наказ набирає чинності 4 травня. За даними видання...