Чи може скасування переведення годинника вплинути на стан енергетики: Експерти розставили крапки над "і"


Переведення стрілок годинника не впливає на економію електроенергії, зате негативно впливає на здоров'я населення. Відповідно, і скасування літнього часу не призведе до змін в енергетичній системі України. Про це OBOZ.UA розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, передають Патріоти України.

За його словами ідея переведення стрілок годинника виникла ще за часів засновника Сполучених Штатів Бенджаміна Франкліна, з метою економії електричної енергії.

Спочатку ця концепція поширилася на багато країн, проте наразі більшість держав відмовилися від сезонного переходу на літній і зимовий час. "На мій погляд, я не бачу серйозного впливу на стан енергетики та споживання ресурсів, і думаю, що великої економії від переведення стрілок не існує та не буде", – зазначив Омельченко.

Він також підкреслив, що переведення стрілок негативно позначається на здоров'ї людей, збиваючи їхні біологічні ритми. "Колись медичні інститути провели дослідження на цю тему, і було доведено, що це має негативний вплив на здоров'я", – додав він.

Думку Омельченка також підтримує Сергій Фурса, інвестиційний банкір. На його думку, цей перехід давно став атавізмом, який не має жодного економічного обґрунтування в сучасному світі.

"Його придумали 100 років тому, мотивуючи це тим, що це може допомогти економити електроенергію. Але це сталося зовсім в іншому світі, у світі індустріальному. В сучасному світі інформаційних технологій, у сучасному постіндустріальному суспільстві немає жодних досліджень, які б вказували, що це допомагає щось там економити. Просто немає", – сказав Фурса.

Він додав, що економіка нічого не втрачає від скасування переведення годинників, а навпаки, може виграти. "Удар по здоров'ю нації – це завжди удар і по економіці. Прив'язки до відключень світла були б доречні, якби були дослідження, які підтверджують, що в сучасному світі переведення годинника дозволяє економити. Але їх немає. Тому залишення одного часу на весь рік цілком логічне", – підсумував Фурса.

Новий законопроєкт про скасування переведення часу ухвалено

Згідно з новим законом, з осені 2024 року Україна скасовує перехід на літній час. За нормами ухваленого законопроєкту, восени 2024 року буде востаннє переведено стрілки годинників на годину назад. Після цього годинники в Україні вже не доведеться переводити.

Нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram повідомив, що парламент ухвалив законопроєкт про скасування переведення годинників в Україні з зимового на літній. За документ проголосували 261 народний депутат.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що він спрямований на захист здоров'я населення. Більшість вчених та лікарів вважають, що щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад має низку негативних наслідків, спричиняючи значне погіршення стану здоров'я громадян у період адаптації до "літнього" та "зимового" часу.

Безкоштовного житла більше не буде! Угорщина змінює правила перебування українських біженців

четвер, 18 липень 2024, 21:10

З 21 серпня 2024 року Угорщина надаватиме субсидоване житло лише українським біженцям з територій, що зазнали впливу війни. Ті, хто прибув з інших регіонів, втратять право на безкоштовне житло, якщо не подадуть заяву про продовження пільги до 10 липня ...

Допомагали агресору: У Німеччині засудили пару, яка постачала в РФ запчастини до дронів

четвер, 18 липень 2024, 20:30

Верховний земельний суд Штутгарта засудив колишнього бізнесмена з федеральної землі Саар до шести років і дев'яти місяців позбавлення волі за незаконне постачання в Росію комплектуючих для безпілотників. Поставлені обвинуваченим матеріали знайшли воєнн...