Чи може Україна мобілізувати чоловіків, які виїхали за кордон - детальне роз'яснення

Наприкінці 2023 року Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає суттєві зміни у процесі мобілізації. Водночас військово-політичне керівництво країни почало обговорювати можливість повернення з-за кордону військовозобов'язаних громадян, передають Патріоти України.

На сьогоднішній день опрацьовується можливість електронного оповіщення чоловіків, які виїхали за кордон. OBOZ.UA з'ясовував, чи можуть мобілізувати чоловіків, які перебувають за кордоном та що потрібно знати.

За словами міністра оборони Рустема Умєрова, у разі ухвалення рішення про виклики до територіальних центрів комплектування через електронне повідомлення їх відправлятимуть військовозобов'язаним, у тому числі тим, хто перебуває за кордоном.

Також він уточнив, що оборонне відомство розглядає можливість повідомляти військовозобов'язаних чоловіків про необхідність з'явитися у ТЦК та СП через електронне повідомлення. Умєров наголосив, що такі запрошення отримуватимуть навіть ті українці, які перебувають за межами країни.

На сьогоднішній день міністерство оборони планує зробити облік військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном, і агітувати їх повертатися та поповнювати лави ЗСУ. При цьому Умєров заявив, що наразі влада працює над питанням можливого обмеження деяких прав українців за кордоном, які не стануть на військовий облік. Але поки що з цього приводу тривають консультації з міністерством юстиції та правоохоронними органами.

У свою чергу народний депутат Вадим Івченко розповів, що всі чоловіки мають отримати картку військового обліку і пройти переідентифікацію в ТЦК і СП. До того ж народний обранець уточнив, що якщо людина перебуває за кордоном, вона теж має пройти цю ідентифікацію. В іншому випадку для такого українця можуть виникнути певні наслідки.

За словами народного депутата, зміни будуть і щодо банківських послуг. Зокрема, банк запросить також нову ідентифікацію, але в цій ідентифікації має бути цей вид, безпосередньо цей військовий облік.

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...

Слуги Зеленського різко піднімають податки і собі зарплатню. А тим часом вже третині українців має гроші тільки на їжу, і ще кожному десятому не вистачає навіть на це - соціологи

субота, 27 липень 2024, 20:00

32% сімей в України грошей вистачає лише на їжу - купувати одяг складно. Про це повідомляє видання Дзеркало тижня з посиланням на дані Центра Разумкова, передають Патріоти України. . Ще майже половині сімей українців (48%) грошей вистачає на їжу та о...