Чи можлива відстрочка від мобілізації через зламану руку і за яких умов

В Україні під час мобілізації певні категорії громадян можуть претендувати на відстрочку від призову на військову службу. Наприклад, за станом здоров’я військовозобов’язані можуть бути визнані тимчасово непридатними на пів року-рік. Людина може потрапити до цього списку через перелом руки (зламана кістка), але це не дає права на відстрочку. Це випливає з пояснення юриста Андрія Топчія, передають Патріоти України.

Він наголосив, що відповідно до ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації не підлягають військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (із наступним проходженням ВЛК);

Таке порушення здоров’я як перелом кінцівки міститься в ст. 78 Розкладу хвороб і станів, затверджено Наказом МОУ №402 "Про військово-лікарську експертизу".

Разом із тим постанова "Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців" ухвалюється під час дії воєнного стану на підставі статей 2б, 7, 11, 12г, 13г, 24, 32, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 76б, 77б, 81 Розкладу хвороб лише у випадках, коли для відновлення придатності потрібен строк від 6 до 12 календарних місяців.

"Тому підстави для надання відстрочки від мобілізації внаслідок перелому кісток відсутні", – запевняє юрист. Більше деталей він не надав. Але ймовірно тут йдеться про те, що перелом руки у людини заживає швидше, ніж пів року.

За спостереженнями лікарів, загалом для відновлення кістки у дорослого потрібно від трьох до п’яти тижнів (тобто 1,5 місяці), а в осіб старшого віку, якщо йдеться про реабілітацію після перелому зі зміщенням, процес може тривати пів року. Термін відновлення дієздатності кінцівки, яка мала перелом, залежить від кожного конкретного випадку. У середньому, процес може зайняти кілька місяців.

Водночас додамо, що й відстрочка не звільняє від військової служби, а лише відкладає виконання військового обов’язку на певний термін. Особи, що отримали відстрочку, залишаються на військовому обліку.

На Чернігівщині чоловіка з переломом ключиці визнали придатними до служби та засудили за ухилення від мобілізації

вівторок, 2 липень 2024, 9:56

26 червня 2024 року Деснянський районний суд міста Чернігова визнав винним чоловіка в ухиленні від військової служби під час мобілізації за статтею 366 ККУ та призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з іспитовим строком у два роки. Пр...

Під ковпаком: В Україні підприємства зобов'язали інформувати ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток і які звільнились

вівторок, 2 липень 2024, 9:14

Відповідно до нового законодавства щодо мобілізації в Україні керівники підприємств зобов'язані невідкладно повідомляти ТЦК та СП про працівників, які відмовилися від отримання повісток. Також ця вимога стосується працівників, які звільнилися, передают...