Лікар-інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський розповів, за яких умов можна інфікуватися COVID-19 в маркеті, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
У Дубровського, зокрема, поцікавилися, чи можна заразитися недугою, взявши в руки продукти, розкладені на полицях в маркеті без плівки. «Теоретично, якщо хвора людина начхає на якісь продукти, а інший почне їх облизувати чи одразу їсти – то так можна заразитись. Але ніхто ж так не робить. Тому цей шлях не є важливим в епідеміологічному контексті», – відповів лікар.
За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті. «Переважно це відбувається у сім’ї, закритих колективах, гуртожитках. Або на роботі, яка пов’язана з близьким спілкуванням. Для прикладу – хористи, артисти, соцпрацівники тощо», – пояснив чоловік.
Дубровський зауважив, що перші симптоми COVID-19 з’являються за 4-5 днів після зараження. «Але інкубаційний період досить розтягнутий, до 14 діб. Тому після контакту з хворим самому можна відчути недугу і за два тижні», – додав київський медик.
Швейцарія розглядає запровадження нових критеріїв для надання статусу захисту S українцям, наслідуючи приклад Норвегії. Згідно з новим підходом, право на захист отримають лише ті, хто востаннє проживав у регіонах України, що частково або повністю окупо...
Контррозвідка Служби безпеки та Національна поліція затримали агента російських спецслужб, який на замовлення ворога мав вчинити серію терактів у північних регіонах України, передають Патріоти України. За матеріалами справи, одним із його завдань була ...