Чи можна підхопити COVID-19 через відкриті продукти з супермаркету

За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті.

Лікар-інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський розповів, за яких умов можна інфікуватися COVID-19 в маркеті, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

У Дубровського, зокрема, поцікавилися, чи можна заразитися недугою, взявши в руки продукти, розкладені на полицях в маркеті без плівки. «Теоретично, якщо хвора людина начхає на якісь продукти, а інший почне їх облизувати чи одразу їсти – то так можна заразитись. Але ніхто ж так не робить. Тому цей шлях не є важливим в епідеміологічному контексті», – відповів лікар.

За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті. «Переважно це відбувається у сім’ї, закритих колективах, гуртожитках. Або на роботі, яка пов’язана з близьким спілкуванням. Для прикладу – хористи, артисти, соцпрацівники тощо», – пояснив чоловік.

Дубровський зауважив, що перші симптоми COVID-19 з’являються за 4-5 днів після зараження. «Але інкубаційний період досить розтягнутий, до 14 діб. Тому після контакту з хворим самому можна відчути недугу і за два тижні», – додав київський медик.

Брокколі, яйця, вино та кава: Що їла та пила найстаріша кішка в світі, яка прожила 38 років

четвер, 5 червень 2025, 15:59

Крем Пафф була звичайною сіро-білою кицею, що жила в Остіні (Техас, США), але вона також була відома як найстаріша кішка у світі. Тепер дослідники розкрили дієту тварини, яка, ймовірно, і дозволила їй дожити до 38 років. Про це пише IFLScience, передаю...

"Прийшло усвідомлення": Боксер Ломаченко оголосив про завершення кар’єри

четвер, 5 червень 2025, 15:47

Український боксер Василь Ломаченко повідомив, що завершує професійну кар’єру. Про це йдеться у відео, опублікованому на його Facebook-сторінці, передають Патріоти України. . Ломаченко зазначив, що в «житті будь-якого боксера» настає момент, коли треб...