Чи можна підхопити COVID-19 через відкриті продукти з супермаркету

За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті.

Лікар-інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський розповів, за яких умов можна інфікуватися COVID-19 в маркеті, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

У Дубровського, зокрема, поцікавилися, чи можна заразитися недугою, взявши в руки продукти, розкладені на полицях в маркеті без плівки. «Теоретично, якщо хвора людина начхає на якісь продукти, а інший почне їх облизувати чи одразу їсти – то так можна заразитись. Але ніхто ж так не робить. Тому цей шлях не є важливим в епідеміологічному контексті», – відповів лікар.

За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті. «Переважно це відбувається у сім’ї, закритих колективах, гуртожитках. Або на роботі, яка пов’язана з близьким спілкуванням. Для прикладу – хористи, артисти, соцпрацівники тощо», – пояснив чоловік.

Дубровський зауважив, що перші симптоми COVID-19 з’являються за 4-5 днів після зараження. «Але інкубаційний період досить розтягнутий, до 14 діб. Тому після контакту з хворим самому можна відчути недугу і за два тижні», – додав київський медик.

Не пропустіть! ТОП-5 ознак, що пора міняти шини на автомобілі

вівторок, 4 листопад 2025, 0:30

Стан шин безпосередньо впливає на безпеку руху. Зношені або пошкоджені колеса знижують зчеплення з дорогою та можуть призвести до аварійних ситуацій. "Ми-Україна" зібрав п’ять головних ознак, за якими можна визначити, що час міняти шини, передають Патр...

Готуйтесь до удару по кишені! Ціни на популярні продукти можуть зрости вже восени

понеділок, 3 листопад 2025, 23:57

В Україні базові молочні продукти за рік подорожчали на 15–25% через скорочення поголів’я корів і зменшення пропозиції сирого молока. Яйця теж дорожчають - восени падає несучість курей і зростає вартість кормів, тому ціни ще не досягли піку, передають ...