Чи можна підхопити COVID-19 через відкриті продукти з супермаркету

За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті.

Лікар-інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський розповів, за яких умов можна інфікуватися COVID-19 в маркеті, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

У Дубровського, зокрема, поцікавилися, чи можна заразитися недугою, взявши в руки продукти, розкладені на полицях в маркеті без плівки. «Теоретично, якщо хвора людина начхає на якісь продукти, а інший почне їх облизувати чи одразу їсти – то так можна заразитись. Але ніхто ж так не робить. Тому цей шлях не є важливим в епідеміологічному контексті», – відповів лікар.

За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті. «Переважно це відбувається у сім’ї, закритих колективах, гуртожитках. Або на роботі, яка пов’язана з близьким спілкуванням. Для прикладу – хористи, артисти, соцпрацівники тощо», – пояснив чоловік.

Дубровський зауважив, що перші симптоми COVID-19 з’являються за 4-5 днів після зараження. «Але інкубаційний період досить розтягнутий, до 14 діб. Тому після контакту з хворим самому можна відчути недугу і за два тижні», – додав київський медик.

Отримати захист зможуть не всі! Одна з країн ЄС прийматиме біженців з України по-новому

четвер, 26 червень 2025, 12:28

Швейцарія розглядає запровадження нових критеріїв для надання статусу захисту S українцям, наслідуючи приклад Норвегії. Згідно з новим підходом, право на захист отримають лише ті, хто востаннє проживав у регіонах України, що частково або повністю окупо...

Заманив на "побачення з дівчиною": У Києві агент ФСБ намагався підірвати військового

четвер, 26 червень 2025, 10:49

Контррозвідка Служби безпеки та Національна поліція затримали агента російських спецслужб, який на замовлення ворога мав вчинити серію терактів у північних регіонах України, передають Патріоти України. За матеріалами справи, одним із його завдань була ...