Чи можна поставити буржуйку в квартирі і що треба знати

Буржуйка - це піч, яка здавна використовувалася для забезпечення тепла в квартирі при відсутності централізованого опалення. Її можна поставити в гаражі або на дачі, але з огляду на прогнози про важку і холодну зиму, українці подумують про те, щоб встановити таку піч в своїх квартирах, передають Патріоти України.

Чи можна поставити буржуйку в квартирі - буква закону

В цілому, встановлювати таку піч в житловій квартирі, згідно із законодавством нашої країни, не можна. Це суперечить правилам пожежної безпеки, тому, якщо в результаті використання буржуйки постраждає будинок або квартири інших людей, то ви будете притягнуті до кримінальної відповідальності.

Крім того, існує ряд проблем, з якими зіткнеться власник такого типу опалення:

  • нікуди виводити дим - або використовувати вентиляцію (що заборонено), або встановити трубу у вікні або стіні, але через це в квартирі буде ще холодніше;
  • буржуйка опалює тільки одну кімнату, а не всю квартиру;
  • великі ризики пожежі через постійне джерело відкритого вогню.

Єдиний варіант, при якому установка буржуйки виправдана - це практично повністю зруйновані будинки, де неможливо відновити газо - і електропостачання для обігріву приміщення. І то, ви повинні розуміти, що вам доведеться не відходити від грубки, щоб зігрітися.

Як встановити буржуйку в квартирі - інструкція

Якщо ви все-таки вирішили, що хочете ризикнути і поставити у себе вдома таку піч, УНІАН зібрав деякі поради, які допоможуть вам спорудити обігрівальний пристрій.

Для цього вам знадобляться:

  • зварювальний апарат, щонайменше, на 200А і електроди, захисна маска і костюм для зварювання;
  • болгарка (шліфмашинка), відрізні і шліфувальні круги по металу;
  • шлаковідділювач (молоток);
  • металева щітка;
  • молоток, зубило, плоскогубці;
  • рулетка, метр, крейда;
  • дриль, зварювання по металу.

Використовуючи цей набір інструментів, ви можете виготовити саморобну буржуйку. Їх існує кілька видів.

Буржуйка своїми руками з бочки або труби

На потрібному рівні обраної ємності необхідно відзначити отвори для зольника і входу в точку. З вирізаних частин зробити дверцята, обрамити металевими пластинами і поставити клямку. Внизу від клямки (приблизно на відстані 10 см) всередині бочки приварити кронштейни - на них буде покладений колосник.

ВАЖЛИВО: якщо ви робите грубку з труби, то дно і нижня частина повинні бути заварені.

До нижньої частини необхідно приварити ніжки, а у верхній зробити отвір для димоходу і в нього вварити трубу. Потім встановити дверцята на петлі, визначити розташування замку.

Якщо ви хочете, щоб піч виглядала презентабельно, то краще зачистити всі шви, а сам пристрій покрити жаростійкої фарбою. В кінці - встановити буржуйку і підключити до димоходу.

Буржуйка своїми руками з газового балона

Такий варіант вважається другим за популярністю, так як старий газовий балон майже ідеально повторює форму буржуйки і підходить для створення якісної печі.

Вам потрібно зрізати верх балона разом з краном, а в області дна вирізати квадратний отвір, яке буде входом в топку. З отриманого вирізаного листа робляться дверцята. Далі потрібно до них прикріпити замок і встановити її на петлі. Потім на тій стінці балона, яка буде згодом дном, вирізаються отвори, що грають роль колосника. Під ними вам треба зварюванням закріпити короб з тонкого металу - майбутній зольник. В кінці приварюють ніжки, а в задній стінці вирізуєте круглий отвір, приварюючи туди трубу для димоходу.

Деякі умільці розміщують у верхній частині такої буржуйки плиту, ви можете зробити так само - достатньо лише приварити рамку зі сталевої арматури.

Існує ще один тип подібних печей - буржуйка на відпрацюванні. Ми настійно не рекомендуємо розглядати цей варіант для квартири, так як масляне відпрацювання при спаленні буде створювати неприємний запах і заважати вільному диханню людей в будинку.

Враховуйте, що виготовлення і установка буржуйки - це трудомісткий процес, який під силу не кожному. Перш, ніж це робити, переконайтеся в раціональності і безпеці своїх дій.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...