Чи можуть мобілізувати чоловіків з інвалідністю після набуття чинності новим законом - роз'яснення

Напередодні президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію №3633-IX, який Верховна Рада ухвалила в другому читанні 283 голосами. У ньому, серед іншого, було оновлено умови для призову осіб з інвалідністю, передають Патріоти України.

17 квітня закон було опубліковано в парламентській газеті "Голос України", він набуде чинності 18 травня. Які нормативні зміни стосуються осіб з інавалідністю, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Чи будуть мобілізувати осіб з інвалідністю

Відповідно до нового закону, особи з інвалідністю І, І та ІІІ групи не підлягають мобілізації. Водночас вони можуть потрапити на військову службу за власним бажанням, уклавши контракт із Збройними силами України.

Чоловіки віком від 25 до 55 років, які отримали ІІ або ІІІ групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, зобов'язані пройти військово-лікарську комісію повторно, щоб підтвердити її висновки. Однак виняток становлять захисники, які дістали травми під час участі в бойових діях.

Це положення також стосується людей, які мають специфічні стани, зокрема, онкологічні захворювання, інтелектуальні або психічні розлади, церебральний параліч чи інші паралітичні синдроми, причини інвалідності з дитинства.

Крім того, військовозобов'язані, які мають висновок ВЛК щодо тимчасової непридатності, також повинні будуть пройти повторний медогляд.

"Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців (з наступним проходженням ВЛК)", – йдеться в тексті закону.

Нардепка Безугла привітала ДПСУ з професійним святом і відразу... образила

вівторок, 30 квітень 2024, 20:27

Народна депутатка Мар'яна Безугла привітала ДПСУ з Днем прикордонника і одразу ж розкритикувала Службу. Які претензії до прикордонників має невгамовна нардепка, вона написала у Facebook, передають Патріоти України. Безугла нагадала, що нещодавно чисель...

"Хейтер медійників та ворог свободи слова": Національна спілка журналістів закликає ЗМІ бойкотувати нардепку Безуглу

вівторок, 30 квітень 2024, 19:42

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко та громадське об'єднання «Медіарух» висловилися на захист «Суспільного» і закликали припинити політичні атаки і тиск на мовника. Таким чином вони відреагували на закиди народної депутатки ...