Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи та які нюанси потрібно знати - роз'яснення

В Україні продовжується загальна мобілізація, в ході якої військовозобов'язаних громадян можуть призвати на службу до армії. Проте низка законних підстав, зокрема проблеми зі здоров'ям дає законне право на відстрочку від мобілізації, передають Патріоти України.

Однак торік нардепи висунули ідею про призов на службу людей з інвалідністю. OBOZ.UA з'ясував, чи можуть мобілізувати чоловіків людей з інвалідністю ІІІ групи та які нюанси потрібно знати.

У 2022 році до Верховної Ради внесли законопроект про зміни до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та до Закону України "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України". Парламентарі запропонували призивати на службу до армії людей з інвалідністю за їхньою згодою.

Водночас Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" говорить про те, що особи з інвалідністю не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

У статті 23 вищезазначеного закону не зазначено конкретної групи інвалідності, відповідно, люди з інвалідністю будь-якої з груп не підлягають мобілізації.

Також слід знати, що відповідно до ч. 2 ст. 23 Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" особи з інвалідністю під час мобілізації можуть бути призвані на військову службу за їх згодою та лише за місцем проживання.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...