Чи можуть мобілізувати військовозобов'язаного не за місцем реєстрації під час воєнного стану в Україні - роз'яснення

В Україні триває загальна мобілізація та продовжує діяти воєнний стан. Відповідно, чоловіки військовозобов’язаного віку отримують повістки та призиваються на військову службу, передають Патріоти України

Зазвичай, повістки вручають за місцем проживання особи, проте не завжди. Згідно законодавства, призовники (18-27 років) та військовозобов’язані (18-60 років) українці перебувають на військовому обліку за територіальною належністю. Тож вручати повістку від Територіального центру комплектування і соцпідтримки (ТЦК і СП), до якого особа не приписана, не повинні.

"Вручення повістки не за місцем проживання є незаконним, оскільки облік військовозобов’язаних здійснюється за місцем реєстрації", – пояснила адвокатка Ірина Леонова.

Як діяти, якщо вручають повістку у "чужому" місці?

Під час вручення повістки слід враховувати, що представники ТЦК не мають права направляти для проходження будь-яких дій у центри комплектування в іншій області. Водночас вони можуть направити до ТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних за місцем перебування на обліку.

Адвокатка радить пояснити, чому ви перебуваєте у тому чи іншому місці, повідомити, що стоїте на військовому обліку в іншому населеному пункті. Якщо повістку все одно вручають, можна наполягати на складанні акту про відмову від її отримання.

У яких випадках можна відмовитися від повістки?

Правозахисниця нагадала, в яких випадках військовозобов'язані можуть на законних підставах відмовитись від отримання повістки:

– якщо у бланку неправильно вказано ПІБ людини – це підстава вважати, що повістка адресована іншій особі;

– якщо повістку вручає неуповноважена на це особа;

– у разі, якщо на документі немає печатки ТЦК і СП/підпису військового комісара;

– якщо вручають бланк повістки старого зразка.

Відмовляючись від повістки, потрібно озвучити причини, що уповноважені особи мають скласти акт про відмову.

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...