Чи можуть мобілізувати з III групою інвалідності в разі ухвалення нового закону і як каратимуть за ігнорування повістки - пояснення

В Україні від початку повномасштабного вторгнення діють режими воєнного стану та загальної мобілізації. Днями Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт №10449 щодо змін у мобілізаційному процесі, передають Патріоти України.

У ньому, зокрема, було враховано й зауваження щодо мобілізації осіб з III групою інвалідності, про що йшлося в першій версії документу №10378. Чи матимуть такі громадяни відстрочку в разі ухвалення нинішнього варіанту закону та що загрожуватиме за ігнорування повістки, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Чи будуть мобілізувати осіб з III групою інвалідністю

В оновленому законопроєкті вказано, що під мобілізацію не підпадатимуть наступні категорії громадян:

– особи з інвалідністю,

– особи, які згідно з висновком військово-лікарської комісії (ВЛК) є тимчасово непридатними для служби у війську на період від 6 до 12 місяців (з наступним переоглядом ВЛК).

Особи з інвалідністю II та III груп повинні будуть пройти переогляд щодо придатності для проходження військової служби. Виняток – ті, хто отримав групу інвалідності внаслідок захисту країни. При цьому люди з інвалідністю матимуть право на проходження служби за контрактом.

Крім того, в проєкті закону також ідеться про скасування висновку щодо обмеженої придатності до служби у війську. Тому громадяни, які сьогодні мають такий ступінь придатності, повинні будуть пройти переогляд у разі ухвалення нинішньої версії закону.

Як каратимуть за ігнорування повістки

У занопроєкті №10449 передбачено покарання за неявку за повісткою. Якщо військовозобов’язаний добровільно протягом десяти днів з дня вручення повістки не з'явився до ТЦК та СП або закордонної дипломатичної установи України (якщо перебуває за кордоном), йому загрожують наступні обмеження:

– в праві на виїзд за межі України,

– в праві керування транспортним засобом,

– арешт на кошти та інші цінності в банках та інших депозитарних установах – виключно за рішенням суду.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...