Чи не найбільша втрата британців у війні за вухо капітана Дженкінса: Археологи знайшли легендарний фрегат "Тайгер", котрий майже сторіччя прослужив у Королівському флоті

Науковці виявили британський 38-гарматний фрегат "Тайгер", який затонув 1742 року західніше Флориди, вівши на мілину, у ході війни так званої віни за вухо Дженкінса, що точилася між Британією та Іспанією протягом 1739-42 років. Місце де було віднайдено рештки корабля тепер відоме як Національний парк Драй Тортугас. Про знахідку повідомила Служба Національних парків США, пише IFLScience.

Війна за вухо Дженкінса була названа на честь інциденту, пов'язаного з торговцем та моряком Робертом Дженкінсом, якому іспанці відрізали вухо в 1731 році, і чий полум'яний виступ про утиски та знущання іспанців над англійськими контрабандистами в британському парламенті призвів до широкомасштабного конфлікту в Атлантиці та Тихому океані.

У 1742 році "Тайгер" сів на мілину під час патрулювання поблизу Драй Тортугас, залишивши екіпаж на острові Гарден-Кі на 66 днів на мілині. Потерпілі зіткнулися із задушливою спекою, настирливими комарами та спрагою. Щоб вижити, екіпаж побудував імпровізований форт і намагався врятуватися, використовуючи врятовані частини корабля. Після 1100-кілометрової подорожі на човнах, що тривала 56 днів, більша частина моряків досягла Ямайки.

Історія корабля сама по собі досить примітна. Це був заслужений ветеран Королівського флоту, котрий приймав участь у численних війнах. "Тайгер" (Tyger, часто згадується як Tiger) був 38-гарматним фрегатом четвертого розряду Королівського флоту, спущений на воду 1647 року і був третім кораблем Королівського флоту, який носив це ім’я. Завдяки послідовним перебудовам він прослужив майже століття, поки не зазнав аварії в Драй-Тортугас у 1742 році.

Тепер археологи можуть реконструювати історії тих, хто жив до нас, збираючи воєдино історичні записи та речові докази. Керівник парку Джеймс Кратчфілд наголосив на важливості збереження таких історій, які демонструють стійкість і рішучість тих, хто постав перед труднощами на морі.

Чи будуть електронні повістки в застосунку "Резерв+"? У Міноборони дали відповідь

понеділок, 20 травень 2024, 8:30

Військовозабов'язані не отримуватимуть повістки ні в мобільному застосунку "Резерв+", ні на електронну пошту. Про це заявила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко в етері телемарафону. Посадовиця наголосила, що чинне законодавство не передб...

Мобілізація в Україні за новими правилами: Про які нюанси мають знати студенти

понеділок, 20 травень 2024, 8:22

Згідно з новим законом про мобілізацію, який набув чинності з 18 травня, не всі студенти мають право на відстрочку. Як пише 24tv.ua, не підлягають мобілізації та мають право на відстрочку студенти закладів освіти, які здобувають освіту вищого рівня, ні...