Чи потрібно абітурієнтам ставати на військовий облік та чи стосується це дівчат - пояснення

В Україні триває повномасштабна війна з РФ, тож у межах загальної мобілізації чоловіків 18-60 років призивають до війська для захисту країни від агресора. Дехто може отримати відстрочку від призову, якщо має для цього законні підстави, передають Патріоти України.

Здобуття вищої освіти є однією із таких підстав. Чи мусять ставати на військовий облік абітурієнти та абітурієнтки, читайте далі в матеріалі OBOZ.UA.

Чи потрібно абітурієнтам ставати на військовий облік

Вступники до вишів насамперед повинні розуміти, що один із пунктів для зарахування чоловіків 18-60 років – це надання військово-облікового документа. Без нього абітурієнта можуть не зарахувати, розповів "Суспільному" начальник відділу військового обліку, бронювання та впровадження єдиного держреєстру військовозобов'язаних сектору мобілізаційно-оборонної роботи Харківського обласного ТЦК та СП Любомир Хомицький.

Тому, за його словами, насамперед слід перевірити актуальність військово-облікових документів, зокрема чи містять вони відповідні позначки та чи відповідають сучасним умовам.

Чи треба звертатися до районного ТЦК, якщо абітурієнт переїздить до іншого міста

Такої вимоги немає, розповів представник ТЦК. Є правила військового обліку, що вимагають перебувати на військовому обліку там, де зареєстровано місце проживання в ТЦК.

"Тобто, якщо людина буде декларувати своє місце перебування, наприклад, як внутрішньо переміщення особа на іншій території, то тоді так, виникає обов'язок звернутись до районного ТЦК за місцем реєстрації і стати на військовий облік", – сказав Любомир Хомицький.

Він додав: інші питання, пов'язані з працевлаштуванням, навчанням, передбачають виключно ведення військового обліку керівниками відповідних навчальних закладів, підприємств, установ, організацій.

Чи повинні абітурієнтки ставати на військовий облік

Абітурієнтки не мусять ставати на військовий облік, розповів Любомир Хомицький.

"Жінок це стосується тільки в тому випадку, коли вони будуть уже закінчувати відповідні навчальні заклади і отримувати медичну або фармацевтичну освіту, то такі жінки, після того, як вони отримують відповідні дипломи, зобов'язані стати на військовий облік. Ті, які тільки починають навчатися, в них такого обов'язку немає", – сказав посадовець ТЦК.

Скільки триватимуть відключення світла взимку: Озвучено найкраший і найгірший сценарії

вівторок, 27 серпень 2024, 6:00

Якщо температура повітря в Україні взимку знизиться до -10 °C, відключення світла можуть тривати до 8 годин на добу. Про це повідомив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк, передають Патріоти Ук...

Зараз йому має бути 70 років: "Куленепробивний" крокодил з'їв сотні людей (фото)

понеділок, 26 серпень 2024, 23:00

Мешканці берегів озера Танганікія в Бурунді десятиліттями живуть у страху — їх роками тероризує крокодил-вбивця. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Коли в 70-х роках на береги озера почали виносити випотрошені трупи і відрубані ноги, с...