
Кіт Палласа або ж Манул – один із найменших диких кошачих природи – став зіркою соцмереж завдяки своїй кислій мін, зазначають Патріоти України. Зростом цей хижак алеко не пантера, лев, чи тигр - усього 30–35 см. Але, як наголошує BBC Wildlife, під цією пухнастою шубою ховається безжальний мисливець. Його густа шерсть така щільна, що тварина виглядає набагато більшою, ніж є насправді, а широкі лапи працюють майже як сніжні черевики в крижаних степах Центральної Азії.
Живе цей кіт у покинутих норах бабаків і скельних щілинах від Ірану до Монголії, на висотах до 5 600 метрів. Полює на мишей, піщанок, хом'яків і навіть птахів. Під час полювання має фірмовий прийом – "перископінг": повільно виглядає з-за укриття, щоб перевірити, де здобич.
Самиця готова до спаровування лише 2–4 дні на рік. З одного виводку з'являються від одного до шести кошенят, але 68% із них не доживають до дорослого віку.
Сьогодні в дикій природі налічується близько 58 000 котів Палласа. Вид офіційно не під загрозою зникнення, але популяція скорочується через знищення степів, полювання та забудову.
Астрономи знайшли незвичайну зоряну систему, у якій дві планети могли пережити загибель своєї центральної зірки. Про можливих космічних «зомбі» свідчить структура уламків навколо білого карлика J1328−1450, розташованого приблизно за 1600 світлових рокі...
На Одещині суд виніс вирок колишньому прикордоннику та жінці з інвалідністю II групи, з якою він уклав фіктивний шлюб, щоб звільнитися з військової служби та отримати можливість виїхати за кордон. Обох визнали винними та призначили по п'ять років позба...