Читав у окопі книгу американського вченого Снайдера: Вражаюча історія українського захисника (фото)

Американський історик Тімоті Снайдер опублікував у Мережі фото українського військового, який читав книжку його авторства, лежачи в окопі. Цей допис зібрав понад 2 млн переглядів. Що відомо про бійця ЗСУ з книжкою Тімоті Снайдера – читайте у матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Тімоті Снайдер 2 січня зробив твіт українською мовою з фото, на якому український захисник в окопі читає книжку історика The Road to Unfreedom. "Найвища честь для автора – читач", – йшлося в дописі Снайдера.

Згодом з’ясувалося, що на знімку зафіксований боєць 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Олександр Ширшин. Військовий розповів журналістам, що про допис американського історика дізнався від друзів. "Почали приходити повідомлення від друзів, почали вітати. Спочатку не зрозумів – з чим. Потім вже закинули мені скрін з Твітера. Я не очікував, що моє фото набере стільки лайків. Важливим є те, що фото підписане саме українською мовою", – розповів Ширшин.

Він також поділився, що відповідне фото з книжкою було зроблене в районі Яцьківки на Донеччині. Тоді боєць перебував у складі 80-ї бригади ДШВ ЗСУ, а тепер переводиться до іншої бригади.

Захисник зауважив, що не вважає історію зі знімком популярністю. "Я не вважаю це популярністю. Для мене це якісь такі звичні речі. Я не бачу в цій фотографії нічого незвичного. Це нормально – читати, як є шанс: чи ти в окопі, чи в бліндажі, чи в палатці, чи в дорозі", – пояснив Ширшин.

Окрім того, він розповів, що читає науково-публіцистичну літературу трьома мовами – українською, англійською та польською. Зараз – набагато менше, ніж у довоєнному житті, через брак часу.

Що відомо про бійця з книжкою

Ширшин народився в червні 1994 року в Миколаєві. Згодом сім’я переїхала до селища Чорноморське у Криму. Хлопець достроково закінчив школу та вступив на військову кафедру до Севастопольського національного університету ядерної енергетики та промисловості. Ширшин також готувався отримати статус кандидата в майстри спорту з боксу.

Проте життя хлопця кардинально змінив 2014 рік – коли Росія окупувала Крим. Аби не давати військову присягу Росії, Ширшин перевівся на навчання до Одеси і закінчив військову кафедру там. Хлопець продовжив навчання в Харкові. Згодом виграв грант та перевівся на навчання до Bialystok University of Technology у Польщі. 2016 року Ширшин захистив у Польщі диплом магістра. Проживаючи в сусідній країні, хлопець багато допомагав цивільним і військовим українцям.

Згодом повернувся до України та став волонтером у прифронтовому місті Світлодарськ, об’єднавши там навколо себе місцеву молодь. Ширшин разом з іншими волонтерами і громадськими організаціями відремонтували старий спортзал у Новолуганському, а також заснували секцію боксу.

Від 2017 до 2019 року навчався в Українському католицькому університеті. Після отримання диплому Ширшин з дружиною та двома дітьми переїхав до Чернівців. Там працював керівником програми "Суспільний розвиток" осередку Української академії лідерства. Згодом Ширшин став менеджером у компанії "Модуль ІТП".

За кілька днів до повномасштабного вторгнення Росії 2022 року чоловік підписав контракт у резерв до 80-ї ОДШБ. Згодом йому зателефонували і відправили на передову. В липні боєць отримав поранення та дивом вижив. За бойову звитягу Ширшин отримав орден "За мужність" третього ступеня. Після лікування захисник знову повернувся на фронт.

Джерело: ТСН.ua

Суд покарав українця, який скаржився на викрадення, залякування та шантаж з боку ТЦК

субота, 4 травень 2024, 21:45

Українець мав звання рядового, пройшов військово-лікарську комісію і отримав повідомлення про прибуття у військову частину. Однак чоловік замість того, щоб стати до лав ЗСУ, пішов у місцеве відділення Державного бюро розслідування (ДБР), щоб подати ска...

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...