Далеко заїдуть? Російська влада хоче виробляти "Жигулі" зі штучним інтелектом

Завдяки виходу з Росії світових виробників автомобілів РФ зможе перейти на новий етап автомобілебудування та обігнати решту світу. Про це заявив глава Мінпромторгу РФ Антон Аліханов, передає The Moscow Times.

"Жодної трагедії у відході західних інвесторів не бачу. Навпаки, мені здається, що зараз ми знаходимося на етапі переходу до нової технологічної платформи в автомобілебудуванні в цілому. Думаю, що з урахуванням інноваційного підходу деяких наших міст і регіонів ми в принципі навіть десь швидше йтимемо, ніж світ загалом", – сказав Аліханов.

За його словами, жодна з технологій, які зараз застосовуються в автомобільному секторі у світі, "не є для нас зоною заборони".

"Тобто навіть впровадження в подальшому штучного інтелекту, воно цілком нам доступне", – додав Аліханов. Однак він обмовився, що в країні є проблеми з електрокомпонентною базою, зокрема для автомобілебудування. Безперечно, ми повинні будемо вирішувати і вирішимо ці завдання, тому що саме це створить не просто суверенітет, а й технологічне лідерство нашої країни у світі", – підкреслив він.

Виробництво авто в Росії

Після початку розв'язаної РФ проти України війни всі світові автовиробники заморозили виробництво машин у Росії, а потім залишили країну.

На російському ринку, крім "АвтоВАЗу", "ГАЗу" та "УАЗу", залишилися тільки китайські бренди Chery, Geely, Haval, Jac, Faw, Dongfeng, Exeed, Omoda тощо.

У 2022 році обсяг випуску нових легкових автомобілів у Росії впав на 67% рік до року до 450 тис. штук. 2023 року показник зріс на 19% – до 537 тис. штук, але навіть 2024 року обсяги виробництва не повернуться на довоєнний рівень і залишаться в межах 800-900 тис. штук.

У свою чергу, в "АвтоВАЗі" попередили, що обсяги виробництва російських автоконцернів можуть впасти до 50% через "китайську експансію" та зниження попиту на автопром РФ.

У цій ситуації російські компанії будуть змушені випускати лише низькотехнологічні застарілі продукти, не зможуть фінансувати науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, розвивати власні потужності, а також створювати нові високотехнологічні робочі місця.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...