"Давайте займемося звичайною арифметикою": Економіст оцінив спроможність бюджету забезпечити мобілізаційний процес за новим законом

Олег Пендзин, економіст, член Економічного дискусійного клубу, вважає, що мобілізацію треба здійснювати, виходячи з економічної доцільності бізнесу, аби формувати податковий ресурс. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти України.

"Давайте займемося звичайною арифметикою рівня середньої школи. В рік по мінімуму мобілізований обходиться бюджету в 1 млн 300 тис. грн. При чому мої знайомі, які проходили через мобілізацію і зараз воюють, говорять, що, коли ти приходиш, то дають список на пару папірців, де написано, що треба тобі докупити за власний кошт, починаючи від тактичного одягу та розгрузок. У структурах безпеки оборони працює 1 млн 100 тис. людей, а ті, хто героїчно загинув, все одно залишаються на забезпечені держави, яка винна їхнім родичам 15 млн грн. От беріть 1 млн 100 тис. і множте на 1 млн 300 тис., отримуємо ситуацію, коли тільки на мінімальне утримання тих, хто сьогодні воює, потрібно 1,4 трлн грн, навіть більше", - зауважив Олег Пендзин.

За його словами, якщо відкрити державний бюджет на 2024 рік, то 1,7 трлн грн - те, що збирає держава протягом року. "У мене є питання, як економіста: за які гроші ми плануємо зараз з вами відповідно до новоприйнятого закону про мобілізацію додатково набирати людей? Хто буде їм це все оплачувати, про що ведеться мова? Зазначу, що 40% від суми 1 млн 300 тис. грн – заробітна платня, але без тих 70 тис. грн, що Кабмін прийняв у постанові для додаткової сплати тим, хто на нулі 30 днів. Питання: звідки? При тому, що макрофінансова допомога, яка нам надходить, не може бути використана на безпеку оборони. Відповідно, для мене це велике питання", - наголосив член Економічного дискусійного клубу.

Пендзин пояснив, що ці гроші ми можемо зібрати виключно за рахунок податків та зборів у нашій країні. "Скажу декілька речей, які надзвичайно непопулярні. Перша – однією з основних ознак переведення країни на військові рейки є зупинка децентралізації та концентрація всіх коштів в одному державному бюджеті. Друга – замороження соціальних стандартів. Третя – розуміємо, що 1,7 трлн грн у бюджеті - ті гроші, які ще треба зібрати, тобто бізнес має рік відпрацювати, сформувати дохід, з якого сплатить податки. Тобто цих податків має бути 1,7 трлн. Тому мобілізацію треба здійснювати, виходячи з економічної доцільності бізнесу, аби формувати податковий ресурс", - резюмував економіст.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...