Де будувати кар'єру молоді: Міносвіти України назвало професії, які матимуть великий попит через п’ять років

Міністерство освіти і науки прогнозує, що через п’ять років в Україні буде потреба у вчителях, лікарях, інженерах, психологах та реабілітологах.

Про це заступник міністра освіти Михайло Винницький розповів в ефірі телемарафону, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми чітко знаємо, що нам будуть потрібні деякі професії: вчителі, лікарі – це точно в пріоритеті, інженери-будівельники, інженери-архітектори – потрібні будуть для відновлення, психологи, реабілітологи. Це того типу професії, які однозначно, ми розуміємо, що є прогноз, що нам вони будуть потрібні через років п'ять", – сказав Винницький.

Він зауважив, що вища освіта працює з прогнозуванням на п’ять-десять років уперед.

Водночас Винницький визнав, що спрогнозувати потребу у фахівцях інших спеціальностей складніше.

"Фактично ми говоримо, що деякі професії – це підготовка скоріше до самореалізації особистості, ніж підготовка до якоїсь професії", – додав посадовець.

За словами заступника міністра, в Україні залишиться державне замовлення на ті спеціальності, які можна спрогнозувати, а на інші залишатиметься невелика кількість держзамовлення і грантова система.

Як уряд планує змінити систему вищої освіти?

Як повідомлялося, на початку січня Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, який передбачає перерозподіл коштів, які держава виділяє на фінансування безкоштовного навчання у вищих навчальних закладах (ВНЗ).

Зокрема, замість фінансування повністю безкоштовного навчання для частини студентів держава виділятиме через "Дію" державні гранти, які компенсуватимуть частину вартості навчання на контрактній формі у вищому навчальному закладі (ВНЗ).

За даними МОН, у 2023 році на бакалаврські програми в Україні було зараховано 267 тис. студентів, порівняно із 226 тис. у 2022 році. При цьому на бюджетну форму освіти у 2023 році було зараховано 67 тис. студентів, решта вступили на контракт. Із 30,1 тис. осіб, які подали заяви на комп'ютерні науки, бюджетні місця отримали 3,7 тис. осіб.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...