Демобілізація буде лише після війни? Умєров розповів, що чекає на військових

Військові Сил оборони перебуватимуть на службі до кінця війни і не зможуть демобілізуватись. Але в Міністерстві оборони України розроблять механізми, завдяки яким бійці зможуть відпочити, відвоювавши два роки на лінії фронту. Про новації в системі військової служби розповів міністр оборони Рустем Умєров у інтерв'ю порталу "Суспільне", передають Патріоти України.

Зі слів Умєрова, у новий закон про мобілізацію внесуть зміни щодо призову на службу, демобілізації, отримання відстрочки та соціального захисту військових. Водночас військові будуть перебувати в армії доти, поки триває війна.

Мобілізація в Україні — заяви Умєрова

Бійцям, мобілізованих до лав ЗСУ, запропонують два механізми, щоб вони мали можливість відновитись, пояснив міністр. Зокрема, вони зможуть "частково демобілізуватись" або скористатись відпусткою. З цією метою створюються спеціальні механізми — юридичні, законодавчі і технічні.

"Ми повинні розуміти, що це наша спільна мета, це питання справедливості для всіх. Ми працюємо над тими, хто вже воює, і ми знайшли рішення, які будуть подані в Верховну Раду", — впевнений посадовець.

В Україні також створять спеціальну "матрицю мобілізації", заявив Умєров. "Матриця" означає, що чітко пропишуть події, які відбуватимуться з людиною, яку призивають до війська — як будуть відбуватись тренування, бойові злагодження, вихід на лінію фронту, отримання відпустки, соціальна допомога тощо.

"У нас, на жаль, сприймається, що служити батьківщині — це покарання. Ці світоглядні речі треба змінити: і підходи до них, і формати. Моя мета — вирішити ці проблеми. Потрібні правила гри. Для всіх".

Як пояснив Умєров, планують обміркувати, чи дійсно доцільно знижувати призовний вік до 25 років. Також зауважив, що будуть вести облік і запрошувати до ТЦК іншими способами, а не спиняючи чоловіків на вулицях. З іншого боку, чоловіки, отримавши виклик, мають з'явитись до військкомату і пройти військово-лікарську комісію.

"Ми працюємо над базами даних. Після обліку — дивимося, чи та чи інша категорія буде взагалі запропонована на військову службу, чи ні. Це величезний механізм, який треба обговорювати покроково", — підсумував міністр, зазначивши, що, ймовірно, військовозобов'язані отримають відповідні сповіщення на смартфон.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...