День Архангела Гавриїла: Традиції свята. Що сьогодні не рекомендується робити

Архангел Гавриїл. Мозаїка 11 ст. Софійський собор у Києві

У неділю, 26 липня, православні віруни відзначають Собор Архангела Гавриїла – одного з семи головних ангелів, який приніс Діві Марії благу звістку про народження Спасителя і котрого ще називають "Лівою рукою" Бога, зазначають Патріоти України.

У народі свято відоме як Гаврило Літній, Архангел Гавриїл, Гаврилів день. Про традиції свята, його історію, прикмети і заборони.

Історія свята

Архангел Гавриїл є одним з семи найвищих ангелів. В Писанні він згадується як Божий вісник, якого Господь посилає повідомити людям про спасіння роду людського, а за Біблією вважається ангелом-хранителем обраного народу.

Саме Архангел Гавриїл приніс Діві Марії благу звістку про народження Спасителя, також він з'явився священикові Захарії, передбачивши народження Іоанна Хрестителя, і святому Йосипу Обручнику уві сні, щоб відкрити таємницю Втілення Сина Божого від Пресвятої Богородиці, він попередив про задуми Ірода і повелів бігти до Єгипту з Немовлям і Дівою Марією.

Архангел Гавриїл. Ікона, XIV століття

Також Гавриїл був посланий з Небес, коли Ісус Христос перед Своїми стражданнями молився в Гетсиманському саду з проханням зміцнити Його дух.

Від Архангела Гавриїла жінки-мироносиці почули благу звістку про Воскресіння Сина Божого.

На іконах Гавриїл часто зображений з квітучої райською гілкою або білою лілією. Також зустрічаються ікони зі сферичним дзеркалом у руці й зі свічкою – на знак того, що шляхи Божі до часу не бувають ясними, але осягаються шляхом вивчення слова Божого і слухняності голосу совісті; відповідно до християнської традиції, Гавриїл відкриває таємне знання Бога.

У Гаврилів день люди вирушали працювати в полі

Традиції свята

У деяких регіонах у Гаврилів день урочисто жали перший сніп, який прийнято було берегти: вважалося, що він може творити чудеса. Цього дня всі намагалися працювати в полі, діти йшли збирати гриби і ягоди.

З давніх-давен Архангел Гавриїл вважався покровителем худоби, захисником від негоди.

На Гаврила Літнього казали: "Архангел Гавриїл на хлібне поле ступив. Золотому зерно відливає, зі святого неба добра сила злітає".

Народні прикмети на 26 липня

  • Суха погода в Гаврилів день – до гарної і сухої осені. Починаються сильні дощі – слід побоюватися загибелі врожаю.
  • Під час дощу чути качине крякання – до теплої погоди.
  • 26 липня йде дощ – зима буде багатою на тріскучі морози.
  • Низько літають ластівки – до пізньої осені.
  • Граки збираються в зграї – до ранньої осені.


Що не можна робити в День Архангела Гавриїла

  • На Гавриїла в деяких регіонах заборонялося працювати.
  • За прикметою, якщо протягом дня три рази спіткнетеся, переступаючи поріг, більше нікуди не виходьте з дому, це загрожує неприємностями.
  • Ще один забобон закликає не змітати рукою крихти зі столу, щоб не накликати на родину фінансові труднощі.

"С*ки московські": Російський тренер брудно облаяв волейболісток після поразки

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Головний тренер російського волейбольного клубу «Ленінградка» Олександр Кашин емоційно відреагував на поразку від «Динамо». Зокрема, тренер з країни, чиї керівники люблять розповідати про «духовні скрєпи», назвав своїх суперниць «московськими с*ками», ...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...