День бабака ні до чого: Народний синоптик вказав на справжні ознаки весни

Народний метеоролог Олександр Васянович розповів, що з поведінки бабака в День бабака не можна робити прогнози щодо термінів настання весни. Точнішою ознакою є самостійне пробудження цього звірятка, передають Патріоти України.

За словами метеоролога, "в народі казали, що весна приходить, коли "бабак свистить", тобто коли він прокидається. Вважалося, що з цього дня починається справжнє потепління".
Водночас він назвав іншу ключову дату для побудови прогнозу погоди на весну. Це свято Стрітення, яке за сучасним календарем щороку випадає на 15 лютого.

"Треба дивитися, якою буде погода на Стрітення. Якщо сонячно, тепло, якщо капає з даху, то це явні ознаки ранньої весни", – розповів метеоролог.

Він нагадав про народну приказку: "Якщо на Стрітення півень води нап'ється, то на Юрія віл напасеться". "Тобто, якщо на Стрітення буде капати вода, то це означає, що рано наросте трава, і на Юрія, 6 травня, віл зможе пастися", – пояснив метеоролог.

"Пізніше можна буде спостерігати за тим, як летять птахи з вирію. Якщо високо – отже, ще холодно, якщо низько – вже тепло", – розповів він.

"Я тебе зараз й*бну, сєпарська гнидо": У Києві вчитель погрожував учню-переселенцю, розгорівся скандал

понеділок, 6 травень 2024, 16:56

У Києві, у школі №37, що у Голосіївському районі, стався конфлікт між вчителем фізкультури та учнем. Відео конфлікту опублікували у Telegram-каналі "БАТЬКИ SOS", передають Патріоти України. На кадрах чути, як вчитель погрожує учню та обзиває його "сєп...

Мешканців закликали закрити вікна: У Кропивницькому спалахнула пожежа на "Хімрезерві", є жертва

понеділок, 6 травень 2024, 16:44

У Кропивницькому 6 травня спалахнула пожежа на підприємстві "Хімрезерв". На місці працюють рятувальники і наразі відомо про одного загиблого. Про це повідомили голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович та ДСНС, передають Патріоти України. Як заявили в...