День Іллі Пророка 2022: Чому не можна купатися 2 серпняі як відзначити свято

Щорічно церква 2 серпня відзначаєДень Іллі Пророка - старозавітного святого, шанованого на Русі. У давні часи цей день проводили в польових роботах і вважали його передвісником осені. Донині збереглося безліч прикмет і повір'їв, пов'язаних з Днем Іллі, передають Патріоти України.

Що не можна робити в Ільїн день

Хоч пророк Ілля є християнським персонажем, звичаї цього свята більше схожі на язичницькі. Слов'яни шанували святого Іллю як покровителя грому та блискавки, а дату 2 серпня вважали небезпечною через негоду. Категорично забороняється сьогодні працювати на вулиці в грозу. Краще взагалі не виходити з дому в негоду, інакше може вбити блискавкою.

У цей день краще не гнівити святого роботою. Замість цього краще влаштувати трапезу. 2 серпня не можна впускати в будинок в бездомних тварин, інакше вони перетворяться в нечистих звірів. Виганяти домашніх звірів на вулицю також не варто. У цей день не можна ловити рибу.

Чому не можна купатися на Іллю Пророка

Найвідоміша заборона цього дня пов'язана з повір'ям про те, що в День Іллі оживає підводна нечисть. З цього дня в озерах і річках вже не купаються, щоб русалки і водяні на дно не потягли. Наші предки вважали, що купання в цей день може накликати хвороби.

Така заборона має і природне обґрунтування. Зазвичай вода з 2 серпня ставала холодною в північних регіонах, а південних зацвітала.

Що можна робити в День Іллі

  • У цей день можна відвідувати літургію і святковий хресний хід.
  • Можна влаштовувати застілля і запрошувати всіх родичів.
  • 2 серпня можна збирати ягоди і трави, заготовлювати чай і цілющі рослини.
  • Ілля Пророк вважається покровителем родючості, тому йому можна молитися про поповнення в родині.
  • Сьогодні можна доглядати за бджолами і працювати на пасіці.

Прикмети погоди в День Іллі

  1. Глухий грім на Іллю – до слабких дощів, дзвінкий — до сильних злив.
  2. Сильний дощ в цей день означає, що в наступному році не буде пожеж.
  3. Якщо комахи вже затихли, то буде рання осінь.
  4. Хто намокне під дощем сьогодні – буде весь рік здоровим.

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...