День Іоанна Златоуста: Що категорично не можна робити 26 листопада

У вівторок, 26 листопада, православні віруючі вшановують пам'ять святого Іоанна Златоуста, який є одним з трьох Вселенських святителів, разом зі святителями Василем Великим і Григорієм Богословом, передають Патріоти України.

Вважається, що в цей день не можна сваритися і заздрити. Краще відмовитися від важкої роботи по дому, не думати про погане і не давати в борг. Також не можна стригтися, робити великі покупки, а непотрібні речі в цей день варто викинути або віддати нужденним. Потрібно бути дуже обережним з вогнем, а ще краще - не запалювати його.

Іоанну Златоуста моляться про покарання для хабарників і шахраїв, але проклинати їх не можна, щоб не прогнівити Бога. У цей день раніше активно стежили за погодою. Люди вірили, що зі Златоуста зима затверджувалася в своїх правах: буде міцнішати мороз.

Згідно з переказами, Іоанн народився в Антіохії близько 347 року в сім'ї воєначальника. Його батько помер незабаром після народження сина, і мати Анфуса вирішила більше не виходити заміж і віддати всі сили вихованню Іоанна. Він навчався у кращих філософів і риторів, рано почав серйозно вивчати Святе Письмо і заглиблюватися в молитву.

Через кілька років, коли мати Іоанна померла, він прийняв чернецтво. У 381 році єпископ Мелетій Антіохійський посвятив Іоанна в сан диякона, а в 386 році, коли Іоанну було майже сорок, він був призначений єпископом Антіохійським Флавіаном у пресвітера.

У 397 році Іоанн Златоуст був викликаний до Константинополя, щоб зайняти місце архієпископа, але незабаром потрапив в опалу. Взимку 406 року святий був хворобою прикутий до ліжка, але його недоброзичливці захотіли заслати його ще далі. Кілька місяців хворий архієпископ провів у дорозі і помер у вересні 407 року в Команах.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...