День святого апостола і євангеліста Матвія: Народні прикмети, що не можна робити 22 серпня

У суботу, 22 серпня, православна церква вшановує пам’ять святого Матфія (Матвій, Маттій) – учня Ісуса, який став одним із 12 апостолів після Іуди Іскаріота, зазначають Патріоти України.

Історія свята

Історія розповідає, що Матфій народився у Віфлеємі і вивчав Закон Божий під керівництвом Сімеона. Він був одним з 70 найкращих учнів Ісуса Христа і пізніше разом з 12 апостолами став свідком зішестя Святого Духа. Після того Матфій проповідував у Юдеї та Єрусалимі. Він мав чудодійні здібності – допомагав хворим і виганяв бісів з людей. Багато разів його життю загрожувала небезпека, але він постійно її уникав.

Проте одного разу члени синедріону схопили Матфія і звинуватили у поширенні християнства. Про те, як помер Матвій, невідомо. Одні джерела стверджують, що Матфія розп’яли на хресті, інші кажуть про те, що його побили камінням. У релігійних книгах ім’я Матфія згадується лише один раз. Коли Петро запропонував апостолам вибрати учня, вибір постав між Матфієм і Варсавою. В результаті жереба 12-им апостолом став Матфій.

Традиції та звичаї на Матвія

У наших предків існувало повір’я про те, що в день Матвія (Матфія) до коров’ячого вимені може прикріпитися велика кількість змій, що будуть висмоктувати молоко. Саме тому 22 серпня намагалися не випускати худобу з хліва, а також в цей день особливо ретельно дотримувалися всіх звичаїв і прикмет, пов’язаних з коровами. Так, приміром, господині 22 серпня не можна було доїти корову на самоті. Дійницю ніколи не ставили на стілець або діжку – інакше у корови молоко пропаде.

У народі вірили, що Матвій дає дороговказ в торгівлі і пригальмовує суєту, що можуть завдати шкоди під час укладання угод. Вважалося, що з цього дня закінчується літнє тепло, тому цей день і отримав назву Матвій непогожий.

Народні прикмети

  • Південний вітер з вихорами на Матвія – до сніжної зими.
  • У полудень 22 серпня треба подивитися на воду. Якщо вона тиха, то осінь теж буде спокійною, а взимку хуртовин практично не буде.
  • Якщо на Матвія спека або йдуть дощі, то такими ж будуть і наступні кілька днів, а осінь значно затягнеться у часі.
  • Рясна роса вранці 22 серпня віщує сонячний і теплий день.

Чого не можна робити 22 серпня

  • 22 серпня не можна виводити корову на вулицю, щоб не причепилася змія, не можна ставити дійницю на стілець, інакше перестане доїтися.
  • Дівчатам не варто одягати металеві прикраси – можна отруїтися знайомою їжею.
  • Не п'ють сьогодні відвари трав – вони можуть бути отруйними.
  • Не рекомендується терти руку об руку – можна залишитися без доходу.
  • Не можна їздити в одному транспорті з калікою – теж можете втратити кінцівки.
  • Матерям, які годують дітей, не варто годувати дитину грудьми на вулиці, бо може статися те ж, що і з коровою.
  • Заборонялося відкривати обличчя немовлятам на вулиці - вони можуть осліпнути.

Українок у Львові спитали, чи треба повертати чоловіків, які зараз за кордоном (відео)

середа, 8 травень 2024, 20:14

У Львові жінок опитали, чи вважають за доцільне повертати чоловіків з-за кордону в рамках мобілізації. Про це йдеться у відео "Новини.LIVE", поширеному у мережі, передають Патріоти України. Так, одна з мешканок Львова відповіла на питання ствердно, адж...

"Разом із командиром розрахунку та навідником використали тепловізори, застосували лазерну указку...": Український військовий збив вже другу російську ракету із ПЗРК Ігла

середа, 8 травень 2024, 19:42

Боєць Херсонської зенітної ракетної бригади у середу, 8 травня, збив із переносного зенітного ракетного комплексу Ігла російську крилату ракету на півдні України. Про це повідомила пресслужба командування Повітряних сил ЗСУ, передають Патріоти України....