День української хустки: Як правильно носити прадавній жіночий оберіг

Ще століття тому святкова хустка коштувала не менше, ніж половина місячного прибутку господаря

Щороку 7 грудня відзначають День української хустки. Здавна на всій території України вона була окрасою, символом та оберегом жіноцтва.

Свято започачкували в державі у 2019 році. Відтоді у соцмережах проводять флешмоб "Одягни українську хустку", щоб яскраво відзначити цей день.

Хустка прийшла на зміну більш давнім жіночим головним уборам – обрусу та намітці. В Україні широкого вжитку вони набули у XVII ст, у більшості домотканні. Згодом зʼявилися крамні шовкові, вовняні хустки, яких пізніше витіснили фабричні зразки.

Такий головний убір коштував дорого і вважався вликою цінністю для жінок. Часто матері передавали хустки своїм донькам та онучкам. Носили їх не тільки заміжні жінки, а й молоді дівчата. Різниця полягала тільки в способі носіння.

Жінка у шлюбі пов'язувала хустку поверх очіпка, складаючи по діагоналі. Завʼязували кінцями спереду або на потилиці. Незаміжні носили без очіпка й переважно у холодну пору року або у спеку. Використовували вінкоподібну вʼязку – хустку складали по діагоналі, обкручували навколо голови поверх кіс так, щоб маківка залишалась відкритою.

Колір та орнамент хустки обирали відповідно до нагоди та пори року. На свята вбирали яскраві головні убори, у будні – стримані й однотонні. Молоді дівчата полюбляли білі хустки або орнаментами та цікавим поєднанням кольорів. Дорослі – більш прості моделі, зазвичай у темній кольоровій гаммі. Вдови носили лише чорні хустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нью-Йорку через 100 років знову прозвучав український "Щедрик"

На півночі хустки зав'язували під підборіддям, а кінці – на маківці. На Київщині кінці хустки обгортали навколо шиї та зав'язували на потилиці. На Середньому Подніпров'ї хустку драпірували в особливий спосіб навколо голови з відкритим денцем очіпка.

Хустки використовували у різноманітних обрядах. Під час сватання дівчина дарувала по хустці старостам і пов'язувала хлопцеві, якщо давала згоду на шлюб. Така традиція перед весіллям й досі побутує в Україні.

У сучасному вбранні українок хустка й досі залишається популярним аксесуаром. За її мотивами наносять принти на жакети, браслети, сорочки й навіть корсети. Як головний убір хустку використовують переважно взімку або під час свят.

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...