День вишиванки 2021: ТОП найцікавіших фактів - при чому тут Франко, Мадонна і генетичний код

День вишиванки в Україні відзначається щороку в третій четвер травня. Цього року свято випадає на 20 травня. У цей день кожен громадянин країни одягає традиційний вишитий одяг, щоб заявити про гордість вважатися українцем, передають Патріоти України.

У нашому матеріалі нижче читайте найцікавіші факти про це культове для нашого народу свято. Отже, найголовнішим фактом про день вишиванки є те, що геометричні символи малюнках з'явилися на сорочках тільки в ХХ столітті.

Візерунок на вишиванці - це своєрідний код, в якому за символами можна прочитати зашифровані послання. Раніше вид орнаменту передавався з покоління в покоління, це своєрідний генетичний код.

Святковою вишиванка стала тільки в ХХ столітті, до цього таке вбрання вважалося повсякденним. Іван Франко одним з перших на рубежі XIX і XX століть почав носити вишиванку разом з повсякденним одягом: брюками і піджаками.

Для вишиванок характерні три типи орнаментів:

  • традиційні геометричні;
  • рослинний;
  • зооморфні (тварини).

Перший раз День вишиванки відбувся у 2006 році зі спеціальної акції у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

Вишиванки в ХVIII століття носили тільки вищі верстви населення. Вже пізніше їх стали носити в селах.

До речі, козаки XVII століття не носили вишиванку і шаровари. Такий образ народного героя став популярним лише з часом завдяки мандрівним театральним трупам.

В останні роки вишиванки сміливо впроваджують у свої колекції модні будинки, наприклад, Valentino і Dior. У різний час вишиванки одягали Мадонна, Міла Куніс, Сандра Баллок,Лана дель Рей і багато інших зірок.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...