День вишиванки: Як культові бренди переймають український стиль (фото)

Зарубіжні модельєри світової слави давно полюбили українські національні мотиви в одязі.

Вишиванка Vita Kin

Популярне американське видання Vogue відзначило великий внесок України в світову моду. Експерти впевнені, що вплив української моди на світові подіуми набагато більше, ніж прийнято вважати. Українські мотиви вже давно впливають на світові тенденції, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

«Взяти хоча б традиційні вишиванки, які повернулися в повсякденне життя на тлі революції 2014 року, а потім стали міжнародним брендом вуличної моди. Років за десять до цього, навесні 2006 року, вишиванки вже з'являлися в колекції французького дизайнера Жана Поля Готьє», - пише експерт фешн індустрії Ліана Сетенштайн.Жан-Поль Готьє, побувавши в Україні, вирішив вдатися до створення своєї «української колекції». Під час безпосереднього знайомства, все елементи свідчили про національний етнічний характер даного проекту: подіум Готьє назвав Києвом, сектора, на які був поділений зал, отримали назви інших українських міст - Львів, Харків, Житомир, Ялта і т.д. Навіть моделі суконь француз називав «Буковиною», «Кримом» і т. д.Основу колекції склали сукні, прикрашені українською вишивкою. Моделі також представили жилети, що нагадують традиційні «безрукавки», і темні шкіряні пальта.

Деякий час по тому голлівудська актриса Гвінет Пелтроу, одягнена в сукню з цієї колекції, прикрасила обкладинку Vogue. А редактор видання і за сумісництвом один з головних модних експертів світу - Анна Вінтур - розсипалася в компліментах французькому кутюр'є: «Це найкраще, що коли-небудь робив Жан-Поль».

Вишиванки епізодично фігурують в колекціях відомого модного будинку Gucci. Арт-директор Gucci - Фріда Джанніні в 2008-2009 роках створила колекцію осінь-зима, моделі якої були прикрашені вишивкою. Серед інших домінували геометричні орнаменти, характерні для Поділля та Гуцульщини.Журналісти Vogue згодом писали: «Дизайнер відійшла від традиційного акценту сексуальності і стилю «вамп». Тут вона вважала за краще елегантний і розкішний одяг».

А в нарядах Valentino були помічені істинно українські предмети одягу - традиційні для Прикарпаття жупан і лейбик (вишита жилетка). Також колекція італійців весна-літо 2015 була представлена сорочками, сукнями і навіть костюмами, прикрашеними вишитим орнаментом.У 2008 фурор справив показ директора Dior - Джона Гальяно. В його основу лягли українські етномотиви: колекція була витримана в темних тонах, рукава блузок і подоли спідниць модельєр прикрасив вишивкою.Моделі, які були одягнені в сірі і сині тони, нагадували Панну з гоголівського «Вія». Критики назвали цей проект «Заморожені українські наречені».

У розпал Євромайдана відомі світові дизайнери знову згадали про Україну. На показах осінь-зима 2013-2014 відразу два модельєра - Прабала Гурунг в Нью-Йорку і Гарет П'ю в Парижі - продемонстрували колекції, присвячені «українським амазонкам». Двох дизайнерів надихнуло бойове мистецтво «Асгард», яким володіють українські дівчата в Карпатах.

Аналізуючи свої колекції, модельєри говорили, що прообразом стали сучасні амазонки, які живуть в українських Карпатах. Вони не підпускають до себе чоловіків і при цьому борються проти гендерної нерівності та з торгівлею людьми. Однак обидва дизайнера не бачили цих жінок на власні очі, чесно зізнавшись, що інформацію для колекції черпали з інтернету.Говорячи про популярність вишиванки, не можна не згадати про український дизайнера Віті Кін. Саме її вишиті сукні можна побачити на багатьох голлівудських зірках. У 2015 The Wall Street Journal назвав її сукні найпопулярнішими літніми нарядами року.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...