День захисника України: Чим 14 жовтня принципово відрізняється від 23 лютого

У понеділок, 14 жовтня, по всій Україні відзначається нове державне свято - День захисника України, покликане замінити колишній День захисника Вітчизни, який відзначався 23-го лютого, передають Патріоти України.

Чому вибір припав саме на цю дату і чим не догодила попередня? Пошук заміни для Дня радянської армії та військово-морського флоту був довгий і непростий. 6 грудня 1993 року був встановлений День Збройних Сил України. Цей день досі залишається робочим днем. Вибір дати визначило прийняття закону про Збройні сили двома роками раніше - 6 грудня 1991-го.

День Збройних Сил відзначався урочистими церемоніями, зборами, врученнями державних нагород, святковими концертами, привітаннями президента і феєрверками у містах-героях. Тим не менш, свято так і не стало абсолютно "народним", залишаючись вузькопрофесійним. Тяглася з радянських часів традиція вітати чоловіків 23 лютого. Тому в 1999-му році другий президент України Леонід Кучма встановив своїм указом відзначення 23 лютого Дня захисника Вітчизни.

В 2014-му році стрімко почала набирати обертів тотальна декомунізація і ідея наповнення всього і вся національним колоритом. 24 серпня 2014 року президент Петро Порошенко заявив, що День захисника Вітчизни більше не буде відзначатися 23-го лютого. У березні 2015-го Верховна Рада прийняла рішення зробити 14-е жовтня неробочим днем.

Саме цю дату обрали у зв'язку з тим, що на цей день випадають ще три знаменні події, безпосередньо пов'язаних з нововведенням в офіційному святковому календарі: це православне свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та день заснування Української повстанської армії.

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...