Дешева альтернатива супутниковому Starlink та оптико-волоконним мережам: Споріднена з Google компанія розгортає світом лазерний інтернет Taara

Alphabet, материнська компанія Google, запускає дешевий лазерний інтернет у рамках проєкту Taara. Керівник проєкту Махеш Крішнасвамі розповів подробиці інформаційному агентству Reuters.

Alphabet уже давно намагається забезпечити доступ до інтернету жителям віддалених районів. Спочатку вона запустила в стратосферу повітряні кулі Loon з лазерними передавачами, але цей проєкт провалився через занадто високі витрати. Інженери не опустили руки та у 2016 році запустили проєкт Taara силами інноваційної лабораторії під назвою X, яка вирішила передавати дані за допомогою подібних лазерів.

В основі технології лежать прилади розміром зі світлофор, які обмінюються сигналами у вигляді спрямованих променів світла. По суті своїй, Taara працює як оптоволоконне з'єднання, тільки без будь-яких кабелів.

"Ми називаємо це компостуванням місячних пострілів", — прокоментував керівник лабораторії X Астро Теллер. — "Щодня Taara переміщує більше даних, ніж Loon за всю свою історію".

За словами Махеша Крішнасвамі, зараз справи йдуть непогано, Taara вже забезпечує зв'язок у 13 країнах, включно з Австралією, Кенією та Фіджі. Нещодавно компанія об'єднала зусилля з одним із найбільших телекомунікаційних та інтернет-провайдерів Індії Bharti Airtel, щоб розгорнути масштабну інтернет-мережу в країні. Махеш Крішнасвамі нещодавно побував в індійському селі Осура, де жив у дитинстві, щоб простежити за встановленням обладнання для високошвидкісного інтернету.

"По всій Індії сотні тисяч таких сіл, — сказав він. "Мені не терпиться побачити, як ця технологія може стати в пригоді для підключення всіх цих людей до мережі".

Технічний директор Bharti Airtel Рандіп Секхон зазначив, що Taara допоможе забезпечити швидший і дешевший інтернет-сервіс у містах розвинених країн, оскільки встановити лазерні модулі простіше, ніж прокласти оптоволоконні кабелі між будівлями.

У 2021 році писали, що лазерний інтернет Taara дав змогу передати 700 ТБ даних на відстань у 5 км. Учені провели експеримент у Браззавілі в Республіці Конго і Кіншасі в Демократичній Республіці Конго, де проводити оптоволокно дуже дорого і складно.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...