Дешева китайська чашка виявилася рідкісним антикваріатом 15 століття - її оцінили в сотні тисяч (фото)

Маленька порцелянова чаша, куплена на розпродажі у Коннектикуті (США) всього за 35 доларів, виявилася унікальним китайським антикваріатом XV століття, пише CNN, передають Патріоти України.

На аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку чашу оцінили в $ 500 тис., оскільки за часів правління китайської династії Мін вона належала імператорському палацу.

Особу власника цінної посудини не розкривають, але відомо, що незабаром після придбання він відправив її фотографії фахівцям аукціонів, які підтвердили її історичну цінність.

Експерти вивчили біло-блакитну чашу з квітковим орнаментом і зробили висновок, що вона належала двору імператора Юнле, що правив Китаєм з 1403 по 1424 рік. Такі вироби називали "чашами лотоса" через схожість з бутоном квітки. Сьогодні їх оцінюють у $300-500 тис., що в 14 тисяч разів перевищує суму, за яку посудину купиди на барахолці.

Під час правління імператор Юнле вивів фарфорове ремесло на новий рівень і посилив контроль над імперськими печами у Цзіндечжены - найважливішому місті Китаю з виробництва фарфору. Так утилітарний посуд перетворився на мистецтво, техніка якого постійно вдосконалювалася. За даними Sotheby's, до наших днів дійшло лише шість подібних чаш, які зберігаються у найбільших музеях світу.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

У Міноборони розповіли, чи з'являться ТЦК за кордоном та чи будуть вони вручати повістки

четвер, 25 квітень 2024, 16:42

Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки не будуть працювати за кордоном. Вручення повісток за межами України виглядає нереальним, передають Патріоти України з посиланням на речника Міністерства оборони Дмитра Лазуткіна. "ТЦК за кордо...