Десяток поколінь ізольованих від світу в умовах підвищеної радіації: Іноземні вчені дослідили зміни ДНК бродячих собак зони відчуження ЧАЕС

Група вчених зі США та Польщі провела перше геномне дослідження бродячих собак, що мешкають у зоні відчуження Чорнобиля, виявивши унікальні генетичні відмінності цієї популяції, передають Патріоти України.

Після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році зона навколо станції зазнала сильного радіоактивного забруднення. Разом із людьми, які були змушені залишити свої домівки, постраждали і домашні тварини. Влада тодішнього СРСР не дозволила евакуйованим мешканцям забрати з собою домашніх улюбленців, і багато собак залишилися в зоні відчуження. Деякі з них загинули, але інші вижили і згодом дали потомство, створивши унікальну популяцію бродячих тварин.

Дослідники з Університету Південної Кароліни та Гданського університету взяли зразки крові 302 собак, що мешкають у різних частинах зони відчуження, та проаналізували їхній генетичний код. Собаки проживають як на самій території Чорнобильської АЕС, так і за 45 кілометрів від неї. Вчені припускали, що через велику ізоляцію цих тварин їхній геном мав би стати однорідним, проте результати показали інше, повідомляє cikavosti.com.

Дослідження виявило існування кількох окремих популяцій собак, які мешкають у районах із різним рівнем радіоактивного забруднення. Це порушує стандартні популяційно-генетичні моделі, які передбачають випадкове спаровування. Ба більше, дослідники виявили 15 окремих родин собак, що підтверджує наявність генетичної диференціації між групами тварин, навіть у межах однієї зони відчуження.

Порівняльний аналіз також показав, що чорнобильські собаки генетично відрізняються від своїх побратимів з інших регіонів світу, зокрема з Східної Європи, Азії та Близького Сходу. Проте в деяких популяціях спостерігалися ознаки генетичного змішування з породистими собаками, що, ймовірно, сталося через повернення людей до зони відчуження разом зі своїми тваринами.

Ці результати відкривають нові горизонти для вивчення впливу радіації на довкілля і тварин. Дослідження чорнобильських собак допомагає краще зрозуміти, як екстремальні умови впливають на еволюційні процеси та адаптацію тварин до забруднених середовищ.

"Мені це вже нецікаво": Відомий комбат, Герой України, розповів, яку екзотичну роботу мав до війни

субота, 19 жовтень 2024, 21:41

Герой України, командир батальйону К-2 54-ї окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи, підполковник Кирило Верес розповів, що до війни працював директором із розвитку нудистського пляжу в Києві, передають Патріоти України. «Дивився, щоб...

ФК "Челсі" готовий заплатити 65 млн фунтів за зірку збірної України

субота, 19 жовтень 2024, 20:15

Лондонський Челсі зацікавлений у трансфері півзахисника донецького Шахтаря та збірної України Георгія Судакова. Про це повідомляє британське видання Daily Express, передають Патріоти України. За даними джерела, у Челсі знають, що в новому контракті Суд...