Діабет та склероз відступають: Японські вчені знайшли спосіб сповільнювати хвороби, пов’язані зі старінням

Інгібітор GLS1 вже використовувався в клінічних випробуваннях як кандидат для лікування раку.

Група японських дослідників виявила речовину, здатну видаляти тільки старіючі клітини, які можуть викликати пов’язані зі старінням захворювання, такі як артеріосклероз і діабет. Команда вчених з університетів Токіо, Ніїгата і Кюсю опублікувала результати своїх досліджень в журналі Science, повідомляють Патріоти України.

Очікується, що їхнє відкриття допоможе лікувати хвороби, пов’язані зі старінням організму. Коли клітини піддаються стресу, вони перетворюються на старіючі клітини. З віком вони накопичуються в організмі, провокуючи різні захворювання.

Дослідження на літніх мишах показали, що можна відстрочити розвиток артеріосклерозу, діабету і захворювання нирок, видаливши старіючі клітини з організму за допомогою спеціального методу. Але до сих пір не було відомо ні про одні ліки, які могли б робити це.

Вчені шукали ген, необхідний для виживання старіючої клітини, і визначили глутаміназу 1 — GLS1 — як ген, пов’язаний з метаболізмом глутаміну. Вони помітили, що внутрішня частина цієї клітини підкислена через аномалію клітинних органел, через що GLS1 потрібно активно боротися з цим, щоб вижити. Якщо ж ввести в організм глутаміназу 1 з інгібітором (речовина, що сповільнює або зупиняє хід хімічних реакцій), то старіючі клітини в організмі відмирають.

Так було підтверджено поліпшення функцій нирок, легенів і печінки. Покращення також спостерігалися у мишей з артеріосклерозом або діабетом.

Очікується, що інгібітор матиме аналогічні ефекти на людський організм, оскільки було встановлено, що GLS1 в організмі людини також стає більш активним з віком. Крім того, інгібітор GLS1 вже використовувався в клінічних випробуваннях як кандидат для лікування раку.

У найближчі 5−10 років команда планує продовжити свої дослідження і перевести їх на практику — вони впевнені, що так можна буде лікувати деменцію та інші хвороби, пов’язані зі старінням людини.


В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...