"Дідусь без прав, який володів BMW Х5 і Х6". У ГПУ розповіли про останній етап переатестації прокурорів

З 1339 прокурорів після проходження всіх процедур переатестації – тесту на законодавство, оцінки здібностей, перевірки на доброчесність – у ГПУ залишилося 610 прокурорів.

Руслан Рябошапка. Фото: president.gov.ua.

Найчастіше на співбесіді під час переатестації появу дорогого майна у своїх деклараціях прокурори пояснювали "отриманням дорогих подарунків від батьків, тещ, тестів, інших родичів". Про це 26 грудня розповів генпрокурор Руслан Рябошапка, повідомляють Патріоти України із посиланням на "theБабель".

Під час останнього етапу переатестації прокурорам ставили запитання, пов'язані з добропорядністю. "Усе проходило в рамках жорстких правил, кожному з кандидатів або прокурорів надавалася можливість відповісти на всі запитання, які виникали у членів атестаційної комісії, ці запитання вони отримували заздалегідь. Навіть якщо під час співбесіди у кандидата не було необхідних документів, співбесіда могла бути зупинена, щоб дати людині час знайти документи та надати всі необхідні докази", – розповів Рябошапка.

Член комісії, заступник генерального прокурора Віктор Чумак додав, що, якщо прокурор не міг пояснити наявність доходів, а майно перевищувало його заробітки за останні 20 років, комісія залишала за собою право вважати, що майно нажито недобропорядним способом. "Та людина, яка не могла пояснити отримання доходів, не може працювати в прокуратурі", – зазначив Чумак.

За його словами, комісія також аналізувала матеріали всіх проваджень, із якими працював прокурор, і якщо прокурор не міг пояснити, чому він брав участь у тій чи іншій справі, у комісії виникали сумніви в його доброчесності. "Ви всі пам'ятаєте бабусю [колишнього заступника начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури України Дмитра] Суса (він користувався автомобілем Audi Q7, зареєстрованим на його бабусю. – ред.). А у нас ще був дідусь, який, не маючи прав на керування автомобілем, володів двома авто люксового класу: BMW Х5 і Х6", – розповів Чумак.

Рябошапка нагадав, що з 1339 прокурорів після проходження всіх процедур переатестації – тесту на законодавство, оцінки здібностей, перевірки на доброчесність – у ГПУ залишилося 610 прокурорів.

Тоня Матвієнко розповіла, чому старша донька з'їхала від неї

неділя, 5 травень 2024, 17:04

Співачка Тоня Матвієнко в інтерв'ю програмі "Ближче до зірок" зізналася, що її старша донька Уляна з'їхалася з хлопцем. Зараз 25-річна Уляна також реалізує себе в режисурі, передають Патріоти України. «Мені її дуже не вистачає, але вона вже доросла дів...

"Вони підтримують також і Путіна": Епіфаній сказав, скільки вірян Московського патріархату лишилося в Україні

неділя, 5 травень 2024, 16:29

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній озвучив відсоток населення України, що досі підтримує діяльність Української православної церкви Московського патріархату. Про це очільник ПЦУ заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло на Великдень,...