Дістанеться й Бєлгороду: Експерт пояснив, чим загрожує вибух на ядерній установці в Харкові

Недавній обстріл російськими терористами дослідницької ядерної установки "Джерело нейтронів" у Харкові становить набагато більшу небезпеку, ніж потрапляння снаряда в атомні блоки Запорізької АЕС. Таку думку висловив директор спеціальних проектів науково-технічного центру (НТЦ) "Психея" Геннадій Рябцев у коментарі сайту UBR.ua, передають Патріоти України.

"Мене дуже турбує ситуація навколо Харківського фізтеху, де установка швидких нейтронів, і там безпосередньо вже зафіксовано потрапляння артилерійських снарядів на територію цього об'єкта, є часткове руйнування", – сказав експерт.

За його словами, якщо ЗАЕС має необхідний захист навіть на випадок артилерійського обстрілу, то дослідницька установка має набагато менш серйозний захист. При цьому можливий вибух у Харкові може призвести до аварії, яка не поступиться за своїми масштабами аварії на АЕС, і навіть може зачепити територію Російської Федерації.

"За 30 км знаходиться Бєлгород, і хто його знає, що, як і що там насправді. Там 37 твелів і точно така ж активна зона. Хто його знає, як воно себе поведе, якщо туди щось впаде серйозніше, ніж снаряди "Граду", - додав Рябцев.

Шалена спека чи холод? Синоптик розповіла, яким буде літо в Україні

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:40

Усі мріють про тепле та приємне літо. Давати чіткі прогнози щодо погоди влітку ще зарано. Утім, Віра Балабух, кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і ...

У Міноборони пояснили, чи повертатимуть право керувати авто після оновлення даних у ТЦК

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:31

Суд може обмежити право на керування автомобілем тим, хто намагається уникнути оновлення даних у ТЦК, але після виконання вимог законодавства це обмеження скасують. Про це розповів речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в етері телемаратон...